Idén is Bécs lett a legélhetőbb város a világranglistán

2018.03.20. 11:49 Módosítva: 2018.03.20. 12:19

Megint Bécs lett a világ legélhetőbb nagyvárosa a külföldiek számára a Mercer-féle ranglistán. A listán Budapest a 76. helyen szerepel, írja az MTI.

A világ 11 legélhetőbb városa

 1.  Bécs

 2.  Zürich

 3.  München, Auckland

 5.  Vancouver

 6.  Düsseldorf

 7.  Frankfurt

 8.  Genf

 9.  Koppenhága

10. Bázel, Sydney

A New York-i székhelyű Mercer üzleti tanácsadó cég 231 nagyvárost vizsgált meg az ott dolgozó külföldiek szempontjából számos tényezőt figyelembe véve, amelyek között a politikai stabilitás, egészségügy, oktatás, bűnözés, szabadidős és sportlehetőségek is szerepeltek.

Az 1,8 millió lakosú Bécs kilencedik éve áll a toplista élén pezsgő kulturális életével, jó egészségügyi ellátásával és mérsékelt lakhatási költségeivel. Arról a Bécsről beszélünk, amelyről Lázár János elhíresült kampányvideójában azt állította: a bevándorlók miatt koszosak az utcák, és romlott a közbiztonság.  

A cég ranglistáján az első tíz nagyváros között nyolc európai található: Németország és Svájc három-három várossal áll az élmezőnyben, Új-Zéland, Kanada és Ausztrália pedig egy-egy várossal került a top tízbe.

A második helyen Zürich szerepel, a harmadikon Auckland és München osztozik. A kanadai Vancouver az észak-amerikai kontinens legélhetőbb metropolisza.

Ázsiában a 25. helyen álló Szingapúr, Latin-Amerikában pedig a 77. helyen szereplő Montevideo a térség listavezetője. Afrikában a 89. helyen álló Durban a legjobb. London az előző év óta egy helyet csúszott vissza, így most a 41.

A tanácsadó cég honlapja szerint Budapest a 76. helyre került. A kelet-európai régió legélhetőbb öt városa között Prága (69.) és Ljubljana (75.) után a harmadik, Pozsony (80.) és Vilnius (81.) követi.

A Gresham-palota a Lánchíd tetejéről fényképezve
A Gresham-palota a Lánchíd tetejéről fényképezve
Fotó: Bődey János

A jelentés szerint az elmúlt húsz évben a legtöbb kelet-európai nagyvárosban javultak az életkörülmények. „A megnövekedett életszínvonalnak, a versenyképes munkaerőpiacnak és a tehetségeknek köszönhetően sok ilyen város vált vonzóvá a multinacionális vállalatok számára" – mondta Martine Ferland, a Mercer európai és csendes-óceáni térséggel foglalkozó elnöke, egészségügyi társelnöke.

A ranglista alján immár egy évtizede Bagdad ragadt le, ami idén a 231. A polgárháború sújtotta szíriai Damaszkusz hat hellyel előzi meg az iraki fővárost.

A Mercer közel 39 kritérium figyelembevételével vizsgálja a világ nagyvárosait, köztük az oktatás, a kultúra, a közlekedés, a közbiztonság, a lakáspiac és az egészségügy helyzete, a politikai stabilitás, a környezet védelme alapján. A tanácsadó cég a rangsorral alapvetően a multinacionális cégeket segíti, hogy megfelelő képet kapjanak arról, milyen kompenzáció szükséges a kiküldetésben dolgozó munkatársaiknak, ezért elsősorban a városokban dolgozó külföldiek szempontjait veszik figyelembe.