Árpád
-2 °C
4 °C

Idén is Bécs lett a legélhetőbb város a világranglistán

2018.03.20. 11:49 Módosítva: 2018-03-20 12:19:32

Megint Bécs lett a világ legélhetőbb nagyvárosa a külföldiek számára a Mercer-féle ranglistán. A listán Budapest a 76. helyen szerepel, írja az MTI.

A világ 11 legélhetőbb városa

 1.  Bécs

 2.  Zürich

 3.  München, Auckland

 5.  Vancouver

 6.  Düsseldorf

 7.  Frankfurt

 8.  Genf

 9.  Koppenhága

10. Bázel, Sydney

A New York-i székhelyű Mercer üzleti tanácsadó cég 231 nagyvárost vizsgált meg az ott dolgozó külföldiek szempontjából számos tényezőt figyelembe véve, amelyek között a politikai stabilitás, egészségügy, oktatás, bűnözés, szabadidős és sportlehetőségek is szerepeltek.

Az 1,8 millió lakosú Bécs kilencedik éve áll a toplista élén pezsgő kulturális életével, jó egészségügyi ellátásával és mérsékelt lakhatási költségeivel. Arról a Bécsről beszélünk, amelyről Lázár János elhíresült kampányvideójában azt állította: a bevándorlók miatt koszosak az utcák, és romlott a közbiztonság.  

A cég ranglistáján az első tíz nagyváros között nyolc európai található: Németország és Svájc három-három várossal áll az élmezőnyben, Új-Zéland, Kanada és Ausztrália pedig egy-egy várossal került a top tízbe.

A második helyen Zürich szerepel, a harmadikon Auckland és München osztozik. A kanadai Vancouver az észak-amerikai kontinens legélhetőbb metropolisza.

Ázsiában a 25. helyen álló Szingapúr, Latin-Amerikában pedig a 77. helyen szereplő Montevideo a térség listavezetője. Afrikában a 89. helyen álló Durban a legjobb. London az előző év óta egy helyet csúszott vissza, így most a 41.

A tanácsadó cég honlapja szerint Budapest a 76. helyre került. A kelet-európai régió legélhetőbb öt városa között Prága (69.) és Ljubljana (75.) után a harmadik, Pozsony (80.) és Vilnius (81.) követi.

A Gresham-palota a Lánchíd tetejéről fényképezve
A Gresham-palota a Lánchíd tetejéről fényképezve
Fotó: Bődey János

A jelentés szerint az elmúlt húsz évben a legtöbb kelet-európai nagyvárosban javultak az életkörülmények. „A megnövekedett életszínvonalnak, a versenyképes munkaerőpiacnak és a tehetségeknek köszönhetően sok ilyen város vált vonzóvá a multinacionális vállalatok számára" – mondta Martine Ferland, a Mercer európai és csendes-óceáni térséggel foglalkozó elnöke, egészségügyi társelnöke.

A ranglista alján immár egy évtizede Bagdad ragadt le, ami idén a 231. A polgárháború sújtotta szíriai Damaszkusz hat hellyel előzi meg az iraki fővárost.

A Mercer közel 39 kritérium figyelembevételével vizsgálja a világ nagyvárosait, köztük az oktatás, a kultúra, a közlekedés, a közbiztonság, a lakáspiac és az egészségügy helyzete, a politikai stabilitás, a környezet védelme alapján. A tanácsadó cég a rangsorral alapvetően a multinacionális cégeket segíti, hogy megfelelő képet kapjanak arról, milyen kompenzáció szükséges a kiküldetésben dolgozó munkatársaiknak, ezért elsősorban a városokban dolgozó külföldiek szempontjait veszik figyelembe. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?