Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Áderék leszóltak, hogy kéne 200 millió a megcsúszott találmányra

2018.03.22. 08:51 Módosítva: 2018.03.22. 10:35

A szokásos eljárást megkerülve adott pénzt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, hogy elkészüljön a csúszásban lévő magyar találmány, amit a Víz Világtalálkozóra szántak. A 24.hu birtokába került hangfelvétel szerint Pálinkás Józsefnél, az NKFIH vezetőjénél Áder János környezetéből lobbiztak a soron kívüli 200 millió forintért, a víztisztító konténert fejlesztő cég felé pedig nem volt olyan elvárás, hogy a prototípust sikerrel piacra is lehessen dobni. 

Áder János és Pálinkás József
Áder János és Pálinkás József
Fotó: Koszticsák Szilárd

2016-ban zajlott Budapesten az ENSZ Víz Világtalálkozója, amelyen Áder János nemzetközi közönség előtt demonstrálhatta, mekkora környezetvédő lett belőle az elmúlt néhány évben. Csakhogy a terveket veszélyeztette, hogy a rendezvény előtt pár hónappal kiderült, késésben van a házigazda standjának fő helyére szánt magyar találmány, egy mobil ivóvíz-előállító konténer megvalósítása. A fejlesztő  Aquaprofit Zrt.-nek az IWAT (Intelligent Water Aid Technology) névre keresztelt projekthez sürgősen pénzre volt szüksége. 

A 24.hu szerint a problémát úgy oldották meg, hogy Áder János környezetéből odaszóltak az NKFIH-ba, különítsenek el erre 200 millió forintot. Pálinkás József, az innovációs hivatal vezetője egy belső megbeszélésen jelentette be: „Van itt egy projekt, amit meg kell oldani, és én majd megoldom a saját keretemből”. Vagyis a vezető a köztársasági elnöki hivatal felől érkező kérésére egyedi támogatói döntést hozott.

Ilyen döntés meghozatalára az NKFIH az Indexnek utólag küldött levele szerint az NKFI Alap tárgyévi kiadási előirányzatának 3 százalékát meg nem haladó mértékben van lehetőség szakmailag megalapozott projektek esetében, erről a KFI törvény 13.§ (2) bekezdése rendelkezik.

Pálinkás a munkatársai előtt viccelődött a víztisztítóval: „Meg kell nézni, hogy működik-e a berendezés, mert ha nem működik a berendezés, akkor az Aquaprofitnak fogok egy levelet írni, másrészt a köztársasági elnök úrnak, hogy elnök úr, mi van má'?”

Az NKFIH a lapnak küldött válasza szerint a pályázó úgy kapott pénzt, hogy csak egy prototípus elkészítését vállalta, vagyis a kiállításon való részvételen kívül nem vártak el tőle semmilyen piaci sikert. Az Aquaprofit Zrt. komoly cégnek számít a vizes szakmában. Mészáros Lőrinc vállalkozása mellett kapcsolódhatott be például egy milliárdos békési vízminőségjavító-projektbe, ahol a Drén-Aqua Konzorcium nettó 8,213 milliárd forintos részmunkára kapott megrendelést.

Ebben a munkában azonban nem volt szerencséje a Nádasi Tamás és Udud Péter tulajdonában álló társaságnak, egy elszámolási vita miatt a Víz Világtalálkozó előtti hónapokban gondjai voltak az alvállalkozóival is: 2016 szeptemberében még végrehajtást is elrendeltek cég ellen. Az Aquaprofittól nem válaszoltak a 24.hu kérdésére, hogy a világtalálkozó után gyártottak-e további darabokat az IWAT-ból, vagy csak a prototípus készült el belőle a világtalálkozóra.

Cikkünk megjelenése után az NKFIH az Indexnek is elküldte a 24.hu-nak adott válaszait, eszerint 

az Aquaprofit Zrt. ED_16-1-2016-0003 számú projektjére vonatkozóan a kedvezményezett a támogatási szerződésében vállalta, hogy 141,6 millió forint saját forrást biztosít a projekt megvalósításához. A kedvezményezett a támogatási szerződésben vállalt feladatokat teljesítette, a támogatással elszámolt.

A nemzetközi piacra szánt közcélú magyar innováció megvalósításának és a fenntartható vízgazdálkodás nemzetközi fórumán való bemutatkozásának esélye olyan lehetőség, amelyre szakmailag megalapozott projektjavaslat esetén a KFI törvény 13.§ (2) bekezdése szerinti támogatói döntési eljárás alkalmazható.

A projekt támogatási kérelmének és támogatási szerződésének nem tárgya alapkutatási tevékenység. A projekt alkalmazott (ipari) kutatásra és kísérleti fejlesztésre kapott támogatást.

A projekt támogatási kérelme és támogatási szerződése a prototípus tervezésére és fejlesztésre vonatkozik. Sorozatgyártás nem szerepel a támogatási kérelemben és a támogatási szerződésben.

Kommentelné? Hozzászólhat a cikkhez az Index Facebook-oldalán!