Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Az Európai Bíróság előtt kötött ki a magyar telekomadó ügye

2018.03.26. 14:10

Február elején az Európai Unió Bíróságáig jutott az ügy, amelyet a Vodafone Magyarország Zrt. indított a telekommunikációs ágazati különadóval kapcsolatban – tudta meg a Zoom.hu, melynek értesülését Lehóczki Balázs, az uniós bíróság kommunikációs igazgatóságának sajtóreferense is megerősítette.

A Vodafone a magyar állam, pontosabban a NAV Fellebbviteli Igazgatósága ellen nyújtott be - a lap szerint tavaly év végén - keresetet a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon, a bíróság pedig közbenső ítéletet kért az Európai Bíróságtól az ügyben. Lényegében arra kíváncsiak, hogy a még 2010 októberében a parlament által elfogadott, 2012-ig érvényben lévő ágazati különadó illeszkedik-e az uniós jogrendbe.

A cég a telekommunikációs különadó első verziójával kapcsolatban élt kifogásokkal, vagyis a konkrét keresetben a 2010 és 2012 közötti időszakról van szó. A különadót 2010 októberében vezették be, de már abban az évben 151,7 milliárd forintot fizettek be az érintett cégek. Ezt 2012-ben további 171,9 milliárd forint követte, míg a különadók ezen formájában utolsó évének tekintett tizenkét hónapban is 165,6 milliárd forint folyt be az államkincstárba. Vagyis röpke 2 év és két hónap alatt 489 milliárd forint jött össze.

Európai Bíróságnak három kérdésben kell állást foglalnia:

  • hogy a különadó diszkriminatív-e sávos megoldása miatt
  • hogy (tiltott) állami támogatásnak minősülhet-e
  • és hogy forgalmi típusú adónem-e, ugyanis ilyenből csupán egyfajta lehet egy országban (ez Magyarországon áfa).

Sok múlik a döntésen, mert szélsőséges esetben az is elképzelhető, hogy a magyar államnak vissza kell fizetni az ilyen jogcímen beszedett összes különadót. A lapnak nyilatkozó adószakértők szerint van esélye a Vodafone-nak az Európai Bíróságon, de arra már kisebb a sansz, hogy úgynevezett generális ítélet szülessen. Az ágazati különadó ugyanis 2012 decemberében megszűnt, és tavaly már lejárt az ötéves elévülési idő (ha csak nem voltak folyamatban adóviták; mint például a Vodafone esetében).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?