2024. július 2. 18:00
Románia 0
Hollandia 0
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország

Leteremtette a kartellgyanút jelentő állami cég vezetőjét a nemzeti vagyonkezelő vezére

2018.03.29. 09:05

Az Mno.hu információi szerint újraindulhat Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata a repülőtéri földi kiszolgálótársaságok kartellezésének ügyében, ugyanis újabb feljelentés érkezett a hatósághoz. A GVH a lap értesülését nem erősítette meg.

A lap cikke szerint három hangfelvételt küldtek el a GVH-nak, ezek a hangfelvételek pedig a Magyar Nemzet szerkesztőségébe is eljutottak. Az egyik felvételen a lap szerint Szivek Norbert és Kisvári János, az MNV fennhatósága alá tartozó, állami Malév Ground Handling (MGH) Zrt. 2016 októberében leköszönt vezérigazgatója beszélget. A felvételen a lap szerint Kisvári leköszönése után nagyjából két héttel készült.

A hangfelvételen Szivek - aki Tiborcz Istvánnak, Orbán Viktor miniszterelnök vejének barátja és üzlettársa is - elég durva hangnemben teremti le Kisvárit, amiért a versenyhivatalhoz fordult  jelezve: a Çelebi azzal kereste meg az MGH-t, hogy egyeztessenek árakat, ami súlyos versenykorlátozó bűncselekmény.

A felvétel alapján Szivek azt mondta, a Malév csak nyert volna vele, ha Kisvári nem jelenti be a kartellgyanút a GVH-nak. Kisvári azt válaszolja erre, hogy ha máshonnan derült volna ki, hogy a Çelebi vezérigazgatója megkereste, hogy egyeztessenek árat, akkor az MGH került volna bajba. Szivek szerint ugyanakkor Kisvári valójában a saját büszkeségét mentve tette a bejelentést, és amúgy teljesen alkalmatlan vezető pozíció betöltésére.

Szivek Norbert
Szivek Norbert
Fotó: Sóki Tamás / MTI

"Te önkéntes rendőr vagy, János?" - kérdezi Szivek, mire Kisvári azt mondja, "nem vagyok önkéntes rendőr, de kötelességem bejelenteni". Kisvári Jánost a lapnak sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a felvétel létét és tartalmát.

A Çelebi a lapnak korábban tagadta, hogy törvénytelenség történt volna. A GVH Kisvári beadványára akkor nem indított versenyfelügyeleti eljárást; a lap úgy tudja, hogy a hatóság emberei csak e-mailben érdeklődtek az érintett cégeknél, házkutatás nem történt.