Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fizetőssé tett volna az albán kormány egy autópályát, a lakosság szétverte a kapukat!

2018-03-31T000000Z 253724317 RC1D70EF2610 RTRMADP 3 ALBANIA-KOSO
2018.04.03. 23:47 Módosítva: 2018-04-03 23:48:29

Erős érzelmeket váltott ki előbb a koszovói kamionsofőrökből, majd az albán lakosságból is az, hogy az albán kormány megpróbált autópályadíjat szedni.

A balkáni ország rendkívül elmaradott úthálózattal rendelkezik, de néhány kétszer kétsávos utat azért autópályának neveznek.

Az ilyen sztrádákon eddig díjmentesen lehetett robogni, igaz, csak legfeljebb 110 kilométer/órával. Az egyik legforgalmasabb, több hegyi szakasszal is rendelkező Durrës-Kukës autópályát a kormány megpróbálta fizetőssé tenni. A személyautóktól 2,5, míg a kamionosoktól 22,5 eurót szerettek volna beszedni.

Ám az ügy erős politikai felhangot kapott, mert Kukës az az északkelet-albániai város (egy hatalmas lakóteleptömb), amely a legközelebb fekszik Koszovóhoz, így a baloldali Edi Rama kormányát a jobboldali ellenzék azonnal azzal vádolta, hogy a díjjal megpróbálja egymástól elválasztani a „nemzettestvéreket”, vagyis szándékosan nehezíti meg a Koszovó és Albánia közötti közlekedést. Koszovó miniszterelnöke, Ramush Haradinaj is megszólalt az ügyben, az autópályadíjakat ő is túlzottan magasnak minősítette.

Az ellenkampány betalált, a húsvéti ünnepek alatt több ezer ember rohamozta meg az autópálya-kapuk infrastruktúráját, és a tüntetők gyakorlatilag két nap alatt a földdel tették egyenlővé a méregdrága rendszert.

Edi Rama miniszterelnök azt mondta, hogy mind a vagyon, mind a rendőrség elleni erőszakot keményen megbüntetik, ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a díjakat felülvizsgálják.