Herman
1 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Fizetőssé tett volna az albán kormány egy autópályát, a lakosság szétverte a kapukat!

2018-03-31T000000Z 253724317 RC1D70EF2610 RTRMADP 3 ALBANIA-KOSO
2018.04.03. 23:47 Módosítva: 2018.04.03. 23:48

Erős érzelmeket váltott ki előbb a koszovói kamionsofőrökből, majd az albán lakosságból is az, hogy az albán kormány megpróbált autópályadíjat szedni.

A balkáni ország rendkívül elmaradott úthálózattal rendelkezik, de néhány kétszer kétsávos utat azért autópályának neveznek.

Az ilyen sztrádákon eddig díjmentesen lehetett robogni, igaz, csak legfeljebb 110 kilométer/órával. Az egyik legforgalmasabb, több hegyi szakasszal is rendelkező Durrës-Kukës autópályát a kormány megpróbálta fizetőssé tenni. A személyautóktól 2,5, míg a kamionosoktól 22,5 eurót szerettek volna beszedni.

Ám az ügy erős politikai felhangot kapott, mert Kukës az az északkelet-albániai város (egy hatalmas lakóteleptömb), amely a legközelebb fekszik Koszovóhoz, így a baloldali Edi Rama kormányát a jobboldali ellenzék azonnal azzal vádolta, hogy a díjjal megpróbálja egymástól elválasztani a „nemzettestvéreket”, vagyis szándékosan nehezíti meg a Koszovó és Albánia közötti közlekedést. Koszovó miniszterelnöke, Ramush Haradinaj is megszólalt az ügyben, az autópályadíjakat ő is túlzottan magasnak minősítette.

Az ellenkampány betalált, a húsvéti ünnepek alatt több ezer ember rohamozta meg az autópálya-kapuk infrastruktúráját, és a tüntetők gyakorlatilag két nap alatt a földdel tették egyenlővé a méregdrága rendszert.

Edi Rama miniszterelnök azt mondta, hogy mind a vagyon, mind a rendőrség elleni erőszakot keményen megbüntetik, ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a díjakat felülvizsgálják.