35 ezer ember sztrájkolhat Norvégiában

2018.04.04. 15:11

A norvég szakszervezetek arra figyelmeztettek, hogy 35 ezer tagjuk áll készen arra, hogy sztrájkba kezdjen, ha a két legnagyobb munkaadói szervezet és munkavállalói szervezet által szerdán megkezdett tárgyalások során nem tudnak megegyezni a felek nagyjából 250 ezer munkavállaló béreiről és nyugdíjairól – írja a Bloomberg.

A szakszervezetek és a munkaadók közötti hagyományos érdekegyeztetési folyamat múlt hónapban állt le, ezt követően kezdődött meg az ilyenkor szokásos ún. "mediációs egyeztetés". Normális esetben Norvégiában az egyes iparágak dolgozói és munkaadói szervezetei vesznek részt az adott szektorra vonatkozó egyeztetésekben, de most iparágakon átívelő egyeztetések vannak, mert a korkedvezményes nyugdíj korhatáráról és a nyugdíjak összegeiről is tárgyalnak.

Az olajtermelő cégeket egyelőre nem érintené a sztrájk, ugyanakkor a nagy olajipari beszállítókat már igen. Szintén érintheti a munkabeszüntetés a nehézipart, a buszgyártást, a kikötőket, a szállítmányozást, a jégkrém- és a sörgyártást, de sok fodrász is sztrájkba léphet. A nagy olajipari cégek (pl. a Statoil, vagy a Royal Dutch Shell) dolgozói egy iparági megegyezés alapján júniusig nem sztrájkolhatnak, de ha a konfliktus nem rendeződik, akkor még többen csatlakozhatnak a sztrájkolókhoz.

Norvégia Európa legnagyobb olaj- és gázkitermelője, az Európai Unió Oroszország után Norvégiából importálja a legtöbb gázt. Legutoljára 2012-ben volt olyan sztrájk, ami az olajipart is érintette, akkor a norvég kormány közbelépése után 16 nap után ért véget a munkabeszüntetés.