Szilvia
5 °C
16 °C

Kriptovalutás cégre figyelmeztet az MNB

2018.04.13. 10:43

A Magyar Nemzeti Bank figyelmeztetést adott ki honlapján az Invia World márkanévvel – állítása szerint – kriptovaluta-bányászati szolgáltatást nyújtó osztrák Invia Gmbh tevékenysége kapcsán - írja közleményében az MNB. A jegybank sem a kriptovaluták kibocsátását, sem azok bányászatát nem felügyeli, az e tevékenységekkel kapcsolatos kockázatok jelentősek lehetnek.

Az MNB közleménye felhívja a figyelmet, hogy az osztrák társaság , amelynek honlapja magyar nyelven is elérhető, nem szerepel az MNB által vezetett nyilvántartásokban, így Magyarországon nem jogosult pénzügyi felügyeleti engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenység végzésére.

Az Invia felhő alapú kriptovaluta-bányászati szolgáltatást nyújt, vagyis az általa birtokolt számítástechnikai eszközök kapacitását adja bérbe előfizetői részére, akik így saját ilyen eszközök beszerzése nélkül is bányászhatnak kriptovalutát. Az MNB szerint a társaság modellje – az ilyen jellegű szolgáltatásoknál egyébként szükségtelen – MLM rendszerre épül, vagyis gyakorlatilag egy piramisjátékra emlékeztet. Emiatt az MNB szerint 

jelentős az esély, hogy a befektetők végleg elveszthetik befektetett tőkéjük egy részét vagy egészét.

A jegybank szerint amúgy még a piramisjáték nélkül is kockázatosak a kriptovaluták és ehhez hasonló szolgáltatások, mert az ilyen valutáknak nincs hivatalos kibocsátójuk, nem tartoznak egyetlen ország hatósága, jegybankja felügyelete alá sem. Ezen kívül a kriptovaluták jogi helyzete világszerte ma még szabályozatlan, esetleges fizetési probléma, visszaélés vagy a virtuális valuta ellopása esetén nem védik a befektetőket betét- vagy befektetővédelmi garanciaintézmények ls hiányoznak a felelősségi és kárviselési előírások is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?