Kriptovalutás cégre figyelmeztet az MNB

2018.04.13. 10:43

A Magyar Nemzeti Bank figyelmeztetést adott ki honlapján az Invia World márkanévvel – állítása szerint – kriptovaluta-bányászati szolgáltatást nyújtó osztrák Invia Gmbh tevékenysége kapcsán - írja közleményében az MNB. A jegybank sem a kriptovaluták kibocsátását, sem azok bányászatát nem felügyeli, az e tevékenységekkel kapcsolatos kockázatok jelentősek lehetnek.

Az MNB közleménye felhívja a figyelmet, hogy az osztrák társaság , amelynek honlapja magyar nyelven is elérhető, nem szerepel az MNB által vezetett nyilvántartásokban, így Magyarországon nem jogosult pénzügyi felügyeleti engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenység végzésére.

Az Invia felhő alapú kriptovaluta-bányászati szolgáltatást nyújt, vagyis az általa birtokolt számítástechnikai eszközök kapacitását adja bérbe előfizetői részére, akik így saját ilyen eszközök beszerzése nélkül is bányászhatnak kriptovalutát. Az MNB szerint a társaság modellje – az ilyen jellegű szolgáltatásoknál egyébként szükségtelen – MLM rendszerre épül, vagyis gyakorlatilag egy piramisjátékra emlékeztet. Emiatt az MNB szerint 

jelentős az esély, hogy a befektetők végleg elveszthetik befektetett tőkéjük egy részét vagy egészét.

A jegybank szerint amúgy még a piramisjáték nélkül is kockázatosak a kriptovaluták és ehhez hasonló szolgáltatások, mert az ilyen valutáknak nincs hivatalos kibocsátójuk, nem tartoznak egyetlen ország hatósága, jegybankja felügyelete alá sem. Ezen kívül a kriptovaluták jogi helyzete világszerte ma még szabályozatlan, esetleges fizetési probléma, visszaélés vagy a virtuális valuta ellopása esetén nem védik a befektetőket betét- vagy befektetővédelmi garanciaintézmények ls hiányoznak a felelősségi és kárviselési előírások is.