Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Megbüntette az MNB a Kinizsi Bankot

2018.04.17. 10:41

Az MNB 14,5 millió forint bírságot szabott ki a Kinizsi Bankra a felügyeleti vizsgálata során feltárt problémák miatt és kötelezte a jogsértések megszüntetésére – írja a jegybank sajtóközleményében. 

A Magyar Nemzeti Bank rendszeres ellenőrzései keretében célvizsgálatot folytatott a veszprémi Kinizsi Bank Zrt.-nél. A vizsgálat a 2015. december 31-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. A vizsgálat során az MNB megállapította, a Kinizsi Banknál a vállalatirányítás kapcsán egyebek közt a részvénykönyvi adatok, a felügyelő bizottság működése, a vezetői felelősségi körök elhatárolása, illetve a belső kontroll funkciók kapcsán merültek fel hiányosságok.

A hitelkockázatok kezelésénél a jegybank az egyes halasztott fizetéssel kapcsolatos ügyfeleket érintő kockázatfeltáró és döntési gyakorlatot, néhány problémás ügylet kezelését, az értékbecslőkkel kapcsolatos gyenge kontrolltevékenységet, illetve az jogszabály által előírt ügyletminősítési rendszer hiányát kifogásolta. A bank emellett nem felelt meg teljes körűen a jogszabályoknak az adatszolgáltatás minősége és belső szabályozottsága terén, az informatikai biztonság vonatkozásában pedig az MNB egyebek közt a kiszervezésre vonatkozó gyakorlat és a kritikus üzleti folyamatok támogatása kapcsán tárt fel jogsértést.

Mindezek alapján a jegybank kedden publikált határozatában a büntetésen felül (a különböző határozati pontoknál) 2018. április 20. és 2019. február 28-ig közötti teljesítési időpontokkal kötelezte a Kinizsi Bankot a feltárt hiányosságok megszüntetésére.