Schmidt Máriáék kiskapuval kerülgetik a világörökséges rendeletet

Untitled-1
2018.04.20. 15:41 Módosítva: 2018.05.02. 10:13

Schmidt Mária egy egyszerű trükkel cselezte ki a múlt év végén megjelent kormányrendeletet, amely az állam elővásárlási jogát rögzítette a világörökségi területen fekvő ingatlanokra – írja a G7. 

A december végén rögtön életbe lépett rendelet értelmében ha valaki világörökségi területen álló, de nem lakóépületnek számító ingatlannal rendelkezik, és el akarja adni, akkor jeleznie kell az államnak az adás-vételi szándékát. Ha pedig az állam igényt tart rá, akkor kötelező neki eladni. 

Schmidt Máriának, a Terror Háza igazgatójának cége, a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt. azonban április elején mégis megszerzett egy olyan ingatlant, amelyre az államnak elővásárlási joga volt, de eladását egy kiskapu miatt nem kellett jelezni az államnak:

úgy került a BIF tulajdonába az épület, hogy cserébe 400 ezer darab névre szóló, 100 forint névértékű törzsrészvényt adtak az épület tulajdonosának, a Waybridge Estates Kft.-nek.

Vagyis az ingatlant nem egyszerűen megvásárolták, hanem részvényre cserélték, így az államnak nem kellett bejelenteni a tranzakciót.

Az Andrássy út 80. alatti ház szomszédja már eddig is a BIF tulajdonában volt, a tranzakcióval az a cél, hogy a két ingatlanból egy nyolcezer négyzetéteres boutique hotelt hozzanak létre, és bérbe adják egy szállodaláncnak.

Mészáros Lőrinc februárban hasonló módon vette meg az Andrássy-palotát, illetve nem közvetlenül az ingatlant, hanem az azt tulajdonló Plaza House Kft-t. Ez a két példa mutatja, hogy a rendeletet nagyon könnyű kijátszani. Kérdés, mit szól ehhez az örökségvédelemért felelős Miniszterelnökség, a G7 meg is kereste a tárcát, de nem kaptak választ. Azt viszont lehet tudni a az MSZP-s Tóth Bertalan korábbi közérdekű adatigényléséből, hogy mintegy 40 ingatlan esetében jelezték már a Miniszterelnökségen az eladási szándékot, és az esetek többségében az állam élni kíván az elővásárlási jogával.

Cikkünk egy korábbi változatában tévesen az szerepelt, hogy a BIF úgy szerezte meg az Andrássy út 80. szám alatti ingatlant, hogy megvásárolta az azt tulajdonló céget.

(Borítókép: Budapest, Andrássy út 80.)