Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

2024-től jöhet a kötelező otthoni komposztálás az Európai Unióban

2018.04.23. 15:46

Az Európai Parlament által elfogadott új tervezet alapján az európai háztartások és vállalkozások által termelt kommunális hulladéknak 2025-től legalább az 55 százalékát újra kell hasznosítani. 2025 után évente egy százalékponttal emelkedik a célszám. Magyarországon 2015-ben nagyjából 35 százalék körül volt az újrahasznosítása aránya.

A tervek szerint 2024-től a biológiailag lebomló hulladékokat, 2025-től pedig már a háztartási textilhulladékot is külön kell majd gyűjteni is. A tervezet végső jóváhagyását az Európai Tanács adhatja meg – írja a Portfolio az Euractiv cikke alapján.

Fontos változás lesz még, hogy a terv szerint a papír, fém, műanyag és üveg mellett 2025-től már a háztartási textil- és veszélyes hulladékot is külön kell majd gyűjteni, 2024-től pedig a terv szerint a biológiailag lebomló háztartási hulladékokat is, tehát otthon kell majd megoldani a komposztálást.

A javaslat a hulladékkezelés más területeit is érinti. Eszerint például

  • a tagállamok 2035-től összesen a városi hulladék 10 százalékát helyezhetnék el lerakókban.
  • Emellett 2025-re már a csomagolóanyagok 65 százalékát újra kell hasznosítani, ami 2030-ig 70 százalékra emelkedik.
  • A csomagolások fogyaszthatóságra vonatkozó jelzéseket is tovább egyértelműsítenék, tehát a jövőben letisztulhat, hogy konkrétan mit is jelent például a "minőségét megőrzi" címke.
  • A célok között szerepel az élelmiszerhulladék mennyiségének 30 százalékos csökkentése 2025-től, 2030-ig pedig a jelenlegi szint felére kellene csökkenteni a pazarlást. Ehhez az országoknak terveket kell kidolgozniuk az el nem adott élelmiszer begyűjtésére és újraelosztására, illetve újrahasznosítására.