Erzsébet
1 °C
4 °C

350 milliót akart kizsarolni az Oktatási Hivataltól egy cégvezető

2018.04.24. 11:28

350 millió forintra elkövetett zsarolás kísérletével vádolnak egy cégvezetőt – derül ki a Fővárosi Főügyészség közleményéből.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2012-ben az oktatási intézmények informatikai infrastruktúrájának fejlesztésére uniós, illetve hazai forrásból származó pályázatot írt ki, amit egy nonprofit Kft. nyert. A cég nagyjából 2000 helynek nyújtott informatikai eszközöket és szoftvereket, amelyek beszerzésére közbeszerzési pályázatokat írt ki. A vádirat szerint az ügy vádlottjának ügyvezetése alatt álló Kft. a projekt keretében kiírt közbeszerzési eljárásokban nem tudott részt venni, mert nem felelt meg a pályázati kiírásoknak.

2015 decemberében a jogutód nélkül megszűnt nonprofit Kft. feladatait és kötelezettségeit - így a fenti projekt megvalósításához kapcsolódó feladatokat is - az Oktatási Hivatal vette át. A vád szerint ekkor a vádlott elhatározta, hogy fenyegetéssel eléri az Oktatási Hivatalnál,

hogy az rendelje meg a cégétől az általuk kifejlesztett digitális tananyagot 350 millió forintért.

A vádlott folyamatosan találkozót kért az Oktatási Hivatal egyik vezető tisztségviselőjétől, aki azonban azt mondta, nem tárgyal vele. A vádlott ebbe nem nyugodott bele, azt állította az Oktatási Hivatal vezető tisztségviselőjének, hogy számos visszásságról van tudomása a nonprofit Kft. által kiírt közbeszerzésekkel kapcsolatban, konkrétan hibás teljesítés történt.

A vádlott azzal akarta megzsarolni az Oktatási Hivatalt, hogy ha a hibás teljesítés esetére visszatartott, uniós forrásból származó 350 millió forintot az ő cégének fizetik ki, akkor nem tesznek feljelentést, ezért a pénzért saját tananyagukat átadják, és még az oktatásban is részt vesznek. A vádlott valótlan információkra hivatkozva azzal fenyegette az Oktatási Hivatal fentiekben írt vezetőjét, hogy ellenkező esetben lejáratja a sajtóban, illetve feljelentést tesz az Európai Uniónál.

A Hivatal vezető tisztségviselője közölte a vádlottal, hogy nem köthet közbeszerzési eljárás nélkül 350 millió forint összegű szerződést a cégével. Tájékoztatta arról is, hogy kivizsgáltatja az ügyet, és ha a vizsgálat bűncselekményt tár fel, az Oktatási Hivatal feljelentést tesz, vagy megteszi az egyéb szükséges intézkedést.

Az Oktatási Hivatal érintett vezetője ezt követően feljelentette a vádlottat.

Miután az Oktatási Hivatal a vádlott fenyegetése ellenére nem vette meg a digitális tananyagot a vádlott cégétől, a vádlott e-mailt írt több lapnak, ami alapján az üggyel összefüggésben az egyik napilapban 2016 szeptemberében cikk is megjelent. A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a férfival szemben zsarolás bűntett kísérlete miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?