Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mallorcán gyakorlatilag betiltják az Airbnb-t

2018.04.24. 15:30

Palma városa júliustól betiltja a turisztikai célú lakáskiadást – írja a BBC. Bár Spanyolországban az Airbnb elterjedése és a turizmus fellendülése után voltak példák a szabályozás szigorítására - például Barcelonában -, ilyen radikális intézkedésre eddig még nem került sor.

A tiltás alól kivételt képez ugyanakkor néhány kijelölt városrész, valamint a repülőtér és az ipari területek melletti városrészek. Antoni Noguera, a Mallorca szigetén fekvő város polgármestere azt mondta, a köz érdekében döntöttek a tiltás mellett, és az intézkedés példát mutathat  az érdekek közötti egyensúly megtalálására törekvő városoknak.

A várost irányító baloldali koalíció tagjai által idézett tanulmány alapján a 2015 és 2017 között 50 százalékkal nőtt a nem bejelentett szálláshelyek száma a városban.

Az intézkedést itt is komoly társadalmi tiltakozás előzte meg, főleg a turizmus miatt egekbe szökő bérleti díjakra panaszkodtak a helyiek. 2013 óta a bérleti díjak 40 százalékkal emelkedtek a Palmában, de a helyiek a zajra és a turisták vállalhatatlan viselkedésére is panaszkodtak. Tavaly Barcelonához hasonlóan Palma vezetése betiltotta a nem bejelentett szállások reklámozását. Tavaly 82 millió látogató érkezett Spanyolországba, ami rekordnak számít.