Mallorcán gyakorlatilag betiltják az Airbnb-t

2018.04.24. 15:30

Palma városa júliustól betiltja a turisztikai célú lakáskiadást – írja a BBC. Bár Spanyolországban az Airbnb elterjedése és a turizmus fellendülése után voltak példák a szabályozás szigorítására - például Barcelonában -, ilyen radikális intézkedésre eddig még nem került sor.

A tiltás alól kivételt képez ugyanakkor néhány kijelölt városrész, valamint a repülőtér és az ipari területek melletti városrészek. Antoni Noguera, a Mallorca szigetén fekvő város polgármestere azt mondta, a köz érdekében döntöttek a tiltás mellett, és az intézkedés példát mutathat  az érdekek közötti egyensúly megtalálására törekvő városoknak.

A várost irányító baloldali koalíció tagjai által idézett tanulmány alapján a 2015 és 2017 között 50 százalékkal nőtt a nem bejelentett szálláshelyek száma a városban.

Az intézkedést itt is komoly társadalmi tiltakozás előzte meg, főleg a turizmus miatt egekbe szökő bérleti díjakra panaszkodtak a helyiek. 2013 óta a bérleti díjak 40 százalékkal emelkedtek a Palmában, de a helyiek a zajra és a turisták vállalhatatlan viselkedésére is panaszkodtak. Tavaly Barcelonához hasonlóan Palma vezetése betiltotta a nem bejelentett szállások reklámozását. Tavaly 82 millió látogató érkezett Spanyolországba, ami rekordnak számít.