Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megkezdődtek a tárgyalások Elios-ügyben

2018.04.24. 11:47

Tárgyal az Európai Bizottság a magyar hatóságokkal az Elios Innovatív Zrt. közbeszerzései körül súlyos szabálytalanságokat feltáró OLAF-jelentésről – értesült a Népszava. 

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) súlyos szabálytalanságokat tárt fel a közvilágítási tendereken sokáig verhetetlen Elios Zrt. közbeszerzéseinél, 35 közvilágítási projekt ellenőrzése során 17 pályázat esetében úgy találták, hogy szervezett csalást követtek el a résztvevők. Az OLAF a teljes támogatási összeg, 13 milliárd forint megvonását javasolja.

Az Európai Bizottság regionális politikáért felelős főigazgatóságának munkatársai az elmúlt hónapokban elemezték az OLAF megállapításait, ezután pedig felvették a kapcsolatot a magyar kormány illetékeseivel. Most arról egyeztetnek elsősorban, hogy Magyarországnak mekkora pénzbüntetést kell fizetnie.

Az Európai Bizottság csak akkor szokta az összes pénzt visszakérni, ha a projekt megvalósítása során bizonyíthatóan csalás történt, az egyéb szabálytalanságok kisebb büntetéssel járnak. Az egyeztetések hosszú hónapokig is tarthatnak.