Árpád
-2 °C
3 °C

Penészes tejfölt talált a Nébih

2018.04.26. 11:03

31 fajta tejfölt ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), ezekből 15-tel szemben kellett valamilyen probléma miatt eljárást indítani, 3 esetben pedig bírságot is kiszabtak a Nébih ellenőrei nagyjából 700 ezer forint értékben. Egy esetben penészes volt a tejföl, de olyan tejföl is volt, amire ráírták, hogy gluténmentes, miközben minden tejföl természetes módon gluténmentesnek számít.

A vizsgalat alapján kiderült, hogy a vizsgált tejfölök mindegyike tejszínből és a tejföl gyártásához szükséges élő tejsavbaktériumokból készült. A termékeket nem hamisították növényi zsírral, illetve más adalékanyagot vagy lisztet sem adtak hozzá állományjavítás, sűrítés céljából.

Egy tejföl penészes volt, ezért a Nébih élelmiszerellenőrzési bírságot szab ki a termék előállítójával szemben. Egy másiknál az volt a baj, hogy a tejsavbaktériumok nem érte el az élelmiszerkönyvben meghatározott mennyiséget.

A legtöbb problémát a zsírtartalom okozta. 13 tejfölnél a csomagoláson feltüntetettnél alacsonyabb zsírtartalmat mutatott ki a laboratórium. Egy külföldi terméknél az eltérés több mint 10 százalékos volt, így a hivatal élelmiszerellenőrzési bírságot szabott ki a felelős vállalkozással szemben. A többi 12 tejfölnél kicsi volt az eltérés, ezért a Nébih csak figyelmeztette az érintett vállalkozásokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?