Penészes tejfölt talált a Nébih

2018.04.26. 11:03

31 fajta tejfölt ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), ezekből 15-tel szemben kellett valamilyen probléma miatt eljárást indítani, 3 esetben pedig bírságot is kiszabtak a Nébih ellenőrei nagyjából 700 ezer forint értékben. Egy esetben penészes volt a tejföl, de olyan tejföl is volt, amire ráírták, hogy gluténmentes, miközben minden tejföl természetes módon gluténmentesnek számít.

A vizsgalat alapján kiderült, hogy a vizsgált tejfölök mindegyike tejszínből és a tejföl gyártásához szükséges élő tejsavbaktériumokból készült. A termékeket nem hamisították növényi zsírral, illetve más adalékanyagot vagy lisztet sem adtak hozzá állományjavítás, sűrítés céljából.

Egy tejföl penészes volt, ezért a Nébih élelmiszerellenőrzési bírságot szab ki a termék előállítójával szemben. Egy másiknál az volt a baj, hogy a tejsavbaktériumok nem érte el az élelmiszerkönyvben meghatározott mennyiséget.

A legtöbb problémát a zsírtartalom okozta. 13 tejfölnél a csomagoláson feltüntetettnél alacsonyabb zsírtartalmat mutatott ki a laboratórium. Egy külföldi terméknél az eltérés több mint 10 százalékos volt, így a hivatal élelmiszerellenőrzési bírságot szabott ki a felelős vállalkozással szemben. A többi 12 tejfölnél kicsi volt az eltérés, ezért a Nébih csak figyelmeztette az érintett vállalkozásokat.  • Hírek
  • Megtakarítás