Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A korrupció és az erőszak miatt lesz méregdrága a vanília

000 BC5M7
2018.04.28. 17:04
Szeret igazi vaníliával sütni-főzni, és szeretne még valaha vaníliarudat kikaparni anélkül, hogy meglincselt emberekre, spekuláns csempészekre és korrupt politikusokra gondoljon? Akkor köszönöm, hogy megnyitotta ezt a cikket, de inkább ne olvassa tovább, mert pont erről lesz szó. Pontosabban arról, hogy miért is lett olyan borzasztó drága a vanília, amilyen.

A vanília ára az egekbe emelkedett, már most nagyjából annyiba kerül egy kiló vanília, mint egy kiló ezüst. És most, hogy lassan elkezdődik a szüret, valószínűleg még följebb emelkedik majd.

Egy kiló vanília világpiaci ára 500-600 dollár körül van, vagyis 130-150 ezer forint körül alakul, míg pár évvel ezelőtt ennek nagyjából a tizedébe került ugyanez. Mindez annak tudható be, hogy Madagaszkár szigetén, ahonnan a világ vaníliakészletének úgy 80 százaléka származik, éppen nagy vaníliahiány van, részben egy tavalyi ciklon miatt, ami tönkretette a termést, részben pedig azért, mert

egy korrupt és erőszakos alvilág telepedett rá a vaníliabizniszre,

ami egyre csak följebb hajtja a kis fekete íztömlők árát, kiirtott erdőket, bebörtönzött aktivistákat, kirabolt farmereket és halált hagyva maga után.

A vanília nem őshonos Madagaszkáron, azt Közép-Amerikából hozták be a francia gyarmatosítók, mára viszont az afrikai kontinens melletti szigetország amolyan vanília-nagyhatalommá vált, a világ termelésének több mint háromnegyede ugyanis innen származik. Terem még vanília a közeli Réunion és Comoros szigetein, meg Indonéziában, de ezek minősége mind elmarad a madagaszkári Bourbon-től. A szigetország exportjában is elég fontos szerepe van a vaníliának, annak 20 százalékát teszi ki.

A madagaszkári vaníliának igazi versenytársa nem is volt, csak a mesterséges vanilin, amit pont azért fejlesztettek ki az édességgyártók, hogy ne kelljen a méregdrága vaníliát megvenniük, aminek az árát ráadásul a madagaszkári kormány jó ideig kartellként szabályozta. Viszont a tudatosabb táplálkozás divatjával újra menő lett mindent igazi vaníliával csinálni, ami újra felhajtotta a madagaszkári csoda árát.

Vaníliás lincselés

Azt gondolhatnánk, hogy ez jó az ottani termelőknek, viszont ők egyrészt elég keveset látnak vissza abból a pénzből, amit a vaníliakereskedők keresnek, másrészt a vanília árának felszökésével a termelőknek egyre jobban meggyűlik a bajuk a bűnözőkkel. Szervezett bandák hol lopkodják a termést, hol csak egyszerűen megfenyegetik a farmereket, hogy baj lesz, ha nem adják oda a cuccot.

Vaníliát szárítanak egy madagaszkári farmon.
Vaníliát szárítanak egy madagaszkári farmon.
Fotó: Rijasolo / AFP

Guardian riportja szerint volt, ahol csak végigjárták a házakat a bandák, és becsúsztattak minden ajtó alatt egy cetlit, hogy este jönnek ennyi és ennyi a vaníliáért, addigra készítsék ki, vagy baj lesz. Ez a fajta elharapózott lopkodás persze nem maradt reakció nélkül, volt olyan falu, ami csak megerősített rendőri védelmet kért a kormánytól, de olyan is egyre gyakrabban előfordul, hogy a falusiak egyszerűen meglincselik azokat, akiket vaníliatolvajlással gyanúsítanak. Az önbíráskodás elterjedése mellett egy másik hatása a vaníliatolvaj bandáknak az, hogy

A FARMEREK ELŐBB LESZEDIK A VANÍLIÁT, MINT AHOGY KELLENE.

A vanília egy elég kényes növény, a virágja évente egy napon nyílik csak ki, akkor porozzák kézzel, ezután pedig 9 hónapig tart, mire kifejlődnek a szüretelhető vaníliarudak. Ahogy viszont a vanília ára az égbe emelkedik, és minden korábbinál jobban megéri azt ellopni, sokan már 8 hónap után leszedik, amikor az még nem érett meg teljesen. Ez persze csak fokozza a hiányt, mert kevesebb lesz a rendesen megérett, igazán jó minőségű rúd, amit cserébe még drágább lesz a világpiacon. Ez pedig remekül jön az ország legkorruptabb üzletembereinek, a nem kevésbé korrupt államigazgatásnak és a politikusoknak.

Korrupciós vaníliakrém

A vanília árát pár áttéttel egy másik nagy madagaszkári biznisz, az illegális fakereskedelem is hajtja. A szigetország egyik legnagyobb biznisze a legstandardabb fagyi-hozzávalókon kívül a rózsafa, egy nagyon szép, sötét színű fa, ami standard alapanyag volt a bútoriparban vagy a hangszergyártásban, ebből készült például nagyjából minden második gitár fogólapja.

A rózsafára óriási volt a kereslet, különösen Kínában, ahová a madagaszkári kereskedők a legtöbb fát vitték. És mint sok másik üzletet, a rózsafa-kereskedelmet is jövedelmezőbb illegálisan csinálni, főleg, hogyha meg lehetett kenni a megfelelő embereket, hogy a másik irányba nézzenek. Madagaszkáron pedig pont ez történt, így kialakult egy rózsafamaffia, amelyik a kormányzat védelme alatt működhetett és működhet ma is.

Az állam olyan szinten védi a facsempészek, hogy általában inkább azokat az aktivistákat vágják börtönbe rágalmazásért és hasonlókért, akik megpróbálják feltárni és megakadályozni az iszonyatos erdőirtással járó fakitermelést. Az egyik ilyen, a facsempészek és befolyásos politikusok kapcsolatát feltáró aktivistát, aki a Guardiannek mesélt, például 10 hónapra börtönbe zárták "zendülés keltése" miatt, és bár a nemzetközi felháborodás miatt kiengedték, utána valaki megpróbálta felgyújtani a házát.

A rózsafa-maffiának viszont valahogy tisztára kell mosnia a pénzét, úgyhogy elkezdtek a vaníliapiacba fektetni.

Egészen pontosan elkezdtek nagy mennyiségben vaníliát venni, hogy aztán azzal ne csináljanak semmit, így még nagyobb szűkösséget kreálva a piacon. Ez a spekuláció pedig becslések szerint még 5-10 százalékkal feljebb tornászta a vanília árát.

A rózsafabiznisz amúgy már nem pörög annyira, mint régen, főleg amióta egy nemzetközi egyezmény alapján teljesen betiltották ennek a fának a kereskedelmét, pont amiatt, mert túl sokat vágtak ki belőle illegálisan. A maffiának viszont még van befektetni való pénze, a rózsafacsempész hálózatot és útvonalakat egyéb más erőforrások és védett állatok csempészésére használják, hogy aztán az abból befolyó bevételt is vaníliaspekulációra költhessék. 

Hogy meddig lehet feltornászni a vanília árát, azt nem tudni, mindenesetre az emelkedést most már mindenki érzi, a maszek fagyizóktól és pékségektől az olyan óriásokig, mint a fánkozóiról ismert Dunkin vállalat. Az Economist cikke szerint jövőre már jobb lesz a termés, így nagyobb lesz a kínálat és alacsonyabb az ár, bár a lopkodás és a spekuláció nyilván majd akkor is drágtani fogja a fűszert. Idén viszont lehet, hogy érdemes még most betárazni vaníliarudakból, mielőtt már nemcsak az ezüstöt, de az aranyat is lekörözi. A vaníliafogyasztás utáni bűntudathoz pedig jó étvágyat kívánok. 

(Borítókép: Fegyveres őrök vigyáznak egy a szárítás előtt álló vaníliára egy madagaszkári farmon 2016-ban - fotó: Rijasolo / AFP)