Több mint 100 amerikai Uber-sofőrt vádolnak szexuális zaklatással

2018.05.01. 08:31

A CNN átnyálazott egy csomó rendőrségi és bírósági dokumentumot, és azt találta, hogy legalább 103 Uber-sofőrt vádolnak az Egyesült Államokban szexuális zaklatással vagy nemi erőszakkal. A cég sokkal kisebb vetélytársánál, a Lyftnél 18 ilyen esetet találtak. Az Uber esetében legalább 31 sofőrt el is ítéltek.

A legkirívóbb eset egy San Diego-i nővel történt, aki ittasan szállt be az Uberbe. Amikor megkérte a sofőrt, hogy állítsa meg az autót, hogy hányhasson, akkor nem sokkal később elájult. Amikor magához tért, a sofőr éppen megerőszakolta. A John David Sanchez nevű férfit elkapták, és amikor átkutatták a számítógépét, évekre visszamenőleg találtak videofelvételeket arról, ahogy más nőket erőszakol, vagy tinédzsereket molesztál. Sanchez 80 évnyi börtönre ítélték.

Más esetekben a sofőr bevitte a lakásába az ittas utast, és ott erőszakolta meg, de olyan is volt, hogy az elkövető szerint a szex közös megegyezésen alapult, ezért a bíróság kihajította a panaszt.

Sok esetben közös, hogy az utasok részegek voltak, de az Uber reklámjait is pont erre hegyezték ki, hogy a cég sofőrjei biztonságosan hazaviszik az embert egy buli után, a reklámanyagokban gyakran szerepelnek alkoholt fogyasztó nők.

A CNN-nek nyilatkozó névtelen sofőrök szerint semmilyen szexuális zaklatásra irányuló oktatást nem kaptak a cégtől. Az Uber nemrég posztolt a honlapjára egy megelőző oktatóvideót, de nagy valószínűséggel azért, mert a CNN elkezdte feldolgozni az eseteket. A cég egyetlen vezetője sem akart megszólalni az ügyben.

Az Uber elvileg egy Checkr nevű startup segítségével kinyomozza minden jelentkező digitális hátterét, mielőtt sofőrként alkalmaznák. Elviekben ki kellene szűrnie minden szexuális bűncselekményt, vagy büntetést.

Egy Uber-utas ráadásul a felhasználói feltételekkel elfogadja azt, hogy bármilyen jogi panaszát választóbíráskodás utján rendezze a céggel, azaz nem a bíróságon, hanem egy döntnök segítségével, ezzel pedig a hasonló ügyek sokkal kevesebb publicitást kapnak.

De most Jeanne Christensen ügyvéd - akinek a cége a 2014-es, Újdelhiben történt hasonló nemi erőszak után beperelte az Ubert - most azon dolgozik, hogy a cég ne arbitrázs útján intézze a jogi vitákat. Christensen maga 14 esetre hivatkozva tett panaszt az Ubernél, és arra jutott, hogy nagyon sok közös jellemző van ezekben az esetekben: a nők kisebb termetűek, egyedülállóak, és az erőszak idején alkoholt fogyasztottak.