Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hitte volna? A startupvilágot is érdemes Mészáros Lőrincékre bízni

D KOM20130718015
2018.05.04. 10:33 Módosítva: 2018-05-04 10:37:27
Megvannak a legújabb Jeremie-pályázat nyertesei. Igyekeztünk összeszedni az információkat, állítólag a Mészáros Lőrinc-közeli MKB, illetve Takarékbank, valamint Hernádi Zsolt és Csányi Sándor is a nyertesek között van. Vagyis egészen pontosan azok, akiket három hónapja – pusztán az indulói névsort látva – megjósolt számunkra a piac.

Publikus eredményhirdetés még nem történt, de mivel a nyerteseket már értesítették, jó eséllyel pontosan felmérhető, hogy kik nyerték az MFB 75 milliárd forintos legújabb Jeremie-körét. Ez az a program, amikor a magánbefektetők jelentős közösségi forrást kapnak ahhoz, hogy ígéretes startupokba fektessenek.

Nyolcból hét. Ekkora találati aránnyal jósolták meg három hónapja számunkra kockázatkezelési szakemberek, hogy kiket fog a zsűri kihozni győztesnek. Az egyetlen meglepetés a Finatech nevű cég, a többieket végig befutóként kezelte a szakma.

Ismerős győztesek

Ábécésorrendben mi a következő befutókról hallottunk

  • Bonitás Befektetési Alapkezelő Zrt. - Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltsége.
  • CV Alapkezelő Zrt. – a Carion-csoport érdekeltsége, ez az üzleti kör, mint az egyetlen, amelyik lakáslottót üzemeltet, már bizonyíthatta, hogy nincsen rossz kapcsolata az állammal. Most is nyert.
  • DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. – a valaha apolitikusnak tartott cég összebútorozott a Takarékbank-csoporttal, előtte esélytelennek mondták, utána már fix nyertesként kezelték.
  • Finatech Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. - Nemes Attila üzletember (TvNet, takarékok) cége, ő volt számunkra a meglepetés-befutó.
  • Gran Private Equity Zrt. - Hernádi Zsolt már korábban is nyert, most is befutott.
  • Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. – egy régi kockázati tőkés cég, amelyet az MKB-csoport vett át, ezután már biztos befutónak tűnt.
  • X-Ventures Alpha és X-Ventures Béta Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. - Nyíri Viktor és Zsembery Levente két cégéről mindvégig úgy hírlett, ahogy mi is írtuk három hónapja, hogy „különösen jó eséllyel indult neki a pályázatnak”.

NER a startup-világban is

Pár versenyzőt eleve kizártak. A zsűrizésben voltak ugyan objektív pontszámok is, de a szöveges pályázati elemekre adott szubjektív elemek (befektetési politika, kommunikáció, döntéshozatal) döntöttek el a sorrendet.

Hogy a nyilvánvalóan lobbierő alapján kiosztott pénzek mennyire segítik a nemzeti prioritások alapján kiemelt ágazatokat, a hazai informatikai piacot, az okos városok koncepciót, az agrárágazatot, a fejlett járműveket, a fenntartható környezetet és az intelligens technológiát, hát, azt majd meglátjuk.

Az eredményeket olvasva visszacsengett a NER-világ egyik legfontosabb üzletemberétől hallott gondolatsor. A nagyvállalkozó hosszasan ecsetelte, mekkora érdem, hogy végre nem a multik diktálnak, kiépülhet a nemzeti tőkésosztály, a tőzsdén keresztül sok magyar állampolgár is részesülhet az új nemzeti vállalatok sikeréből.

A szabad versenyre bazírozó fenntartásaimat mindössze egyetlen esetben osztotta, amikor azzal egyetértett, hogy a startup-ökoszisztémát ki kellene hagyni a politikai bizalmi alapon működő ágazatok sorából. Ez most aligha sikerült. 

(Borítókép:  Hernádi Zsolt a és Garancsi István a Gombaszögi Nyári Táborban Krasznahorkaváralján 2013. július 18-án - f otó: Komka Péter / MTI)