Hitte volna? A startupvilágot is érdemes Mészáros Lőrincékre bízni

D KOM20130718015
2018.05.04. 10:33 Módosítva: 2018.05.04. 10:37
Megvannak a legújabb Jeremie-pályázat nyertesei. Igyekeztünk összeszedni az információkat, állítólag a Mészáros Lőrinc-közeli MKB, illetve Takarékbank, valamint Hernádi Zsolt és Csányi Sándor is a nyertesek között van. Vagyis egészen pontosan azok, akiket három hónapja – pusztán az indulói névsort látva – megjósolt számunkra a piac.

Publikus eredményhirdetés még nem történt, de mivel a nyerteseket már értesítették, jó eséllyel pontosan felmérhető, hogy kik nyerték az MFB 75 milliárd forintos legújabb Jeremie-körét. Ez az a program, amikor a magánbefektetők jelentős közösségi forrást kapnak ahhoz, hogy ígéretes startupokba fektessenek.

Nyolcból hét. Ekkora találati aránnyal jósolták meg három hónapja számunkra kockázatkezelési szakemberek, hogy kiket fog a zsűri kihozni győztesnek. Az egyetlen meglepetés a Finatech nevű cég, a többieket végig befutóként kezelte a szakma.

Ismerős győztesek

Ábécésorrendben mi a következő befutókról hallottunk

  • Bonitás Befektetési Alapkezelő Zrt. - Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltsége.
  • CV Alapkezelő Zrt. – a Carion-csoport érdekeltsége, ez az üzleti kör, mint az egyetlen, amelyik lakáslottót üzemeltet, már bizonyíthatta, hogy nincsen rossz kapcsolata az állammal. Most is nyert.
  • DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. – a valaha apolitikusnak tartott cég összebútorozott a Takarékbank-csoporttal, előtte esélytelennek mondták, utána már fix nyertesként kezelték.
  • Finatech Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. - Nemes Attila üzletember (TvNet, takarékok) cége, ő volt számunkra a meglepetés-befutó.
  • Gran Private Equity Zrt. - Hernádi Zsolt már korábban is nyert, most is befutott.
  • Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. – egy régi kockázati tőkés cég, amelyet az MKB-csoport vett át, ezután már biztos befutónak tűnt.
  • X-Ventures Alpha és X-Ventures Béta Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. - Nyíri Viktor és Zsembery Levente két cégéről mindvégig úgy hírlett, ahogy mi is írtuk három hónapja, hogy „különösen jó eséllyel indult neki a pályázatnak”.

NER a startup-világban is

Pár versenyzőt eleve kizártak. A zsűrizésben voltak ugyan objektív pontszámok is, de a szöveges pályázati elemekre adott szubjektív elemek (befektetési politika, kommunikáció, döntéshozatal) döntöttek el a sorrendet.

Hogy a nyilvánvalóan lobbierő alapján kiosztott pénzek mennyire segítik a nemzeti prioritások alapján kiemelt ágazatokat, a hazai informatikai piacot, az okos városok koncepciót, az agrárágazatot, a fejlett járműveket, a fenntartható környezetet és az intelligens technológiát, hát, azt majd meglátjuk.

Az eredményeket olvasva visszacsengett a NER-világ egyik legfontosabb üzletemberétől hallott gondolatsor. A nagyvállalkozó hosszasan ecsetelte, mekkora érdem, hogy végre nem a multik diktálnak, kiépülhet a nemzeti tőkésosztály, a tőzsdén keresztül sok magyar állampolgár is részesülhet az új nemzeti vállalatok sikeréből.

A szabad versenyre bazírozó fenntartásaimat mindössze egyetlen esetben osztotta, amikor azzal egyetértett, hogy a startup-ökoszisztémát ki kellene hagyni a politikai bizalmi alapon működő ágazatok sorából. Ez most aligha sikerült. 

(Borítókép:  Hernádi Zsolt a és Garancsi István a Gombaszögi Nyári Táborban Krasznahorkaváralján 2013. július 18-án - f otó: Komka Péter / MTI)