Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már két dollármilliárdosa van Magyarországnak

2018.05.05. 09:39

Mészáros Lőrinc valószínűleg Magyarország leggazdagabb emberévé vált, írja a G7. Számításaik szerint a leköszönő felcsúti polgármesternek és családjának csak részvényben legalább akkora vagyona van, mint amekkora az OTP-vezér Csányi Sándor teljes vagyona. Vagyis két dollármilliárdosa lehet Magyarországnak.

Mészárosék ismert vagyona azután ugrott meg hirtelen, hogy a volt gázszerelő  bejelentette: a Konzum PE Magántőkealap teljes egészében az ő, illetve felesége tulajdona. A tőkealapnak pedig jelentős részesedése van az eddig is a felcsúti vállalkozóhoz kötött tőzsdei birodalom nagyobb cégeiben.

Ez nem akkora meglepetés, eddig is lehetett sejteni, azonban a Konzum PE pontos tulajdonosi viszonyai eddig nem voltak ismertek, mert nem volt kötelező nyilvánosságra hozni őket. A tőkealapot kezelő Konzum Nyrt. most is csak azért számolhatott be róla, mert Mészárosék megengedték.

Ez alapján a G7 úgy kalkulált, hogy a felcsúti polgármester és családja közvetve, vagy közvetlenül az Opus Nyrt. közel 70, a Konzum Nyrt. 60, továbbá az Appeninn Nyrt. 37 százalékát birtokolja. A tegnapi záróárfolyamon pedig ezek együttes értéke nagyjából 208 milliárd forint.

Ebben azonban még nincsen benne az a részvénycsomag, amit egyes cégeinek átadásáért kap majd Mészáros Lőrinc az Opus Nyrt-től. A még februári információk alapján a pakettért 100-130 millió további részvényt kap, amelyek most 70-90 milliárd forintot érnek. Tehát Mészároséknak 

csak a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cégekben meglévő részesedése 280-300 milliárd forintot ér.

Ráadásul a részvényekben lévő vagyon még mindig csak egy része a Mészáros család vagyonának. A két legfontosabb, állami megrendelésekkel kitömött építőipari cégét, a Mészáros és Mészáros Kft-t és az R-Kord Kft-t például csak részben engedi át a 70-90 milliárdos részvénypakettért a kormányközeli vállalkozó, írja a G7.. Mindkét vállalat 49 százalékát megtartja, ami a fenti tranzakció alapján szintén tízmilliárdokat érhet. A földekről, magántőkealapokról, focicsapatokról, ingóságokról és külföldi vállalkozásokról pedig még csak szó sem volt.

Az eddigi leggazdagabb magyarnak tartott Csányi Sándor vagyonát tavaly a Fobes 294,3 milliárd forintra becsülte. Nagyon valószínű, hogy Orbán barátja ennél már most jobban áll, pedig 2010-ben százmillió körüli vagyona lehetett, míg 2015-ben még csak 8,4 milliárdnál tartott.