Mégsem épülhet új pláza Óbudán

2018.05.10. 16:20

A tegnapi bejelentés félrevezető volt, az óbudai plázaberuházás a jelenlegi formájában biztosan nem fog megvalósulni

- ezt mondta a Világgazdaságnak Szatmáry Kristóf kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos arra a szerdai hírre reagálva, hogy 2021-re új bevásárlóközpont épülhet a Szentendrei út és a Bogdáni út sarkán. 

Szerdán Christoph Augustin, a kivitelező és üzemeltető ECE Projektmanagement Budapest Kft. ügyvezetője, és Bús Balázs óbudai polgármester jelentette be az 52 ezer négyzetméter bérbe adható területű, 170 üzletnek helyet adó pláza tervét. Akkor elhangzott, hogy a beruházást még a válság előtt tervezték megvalósítani, és 2013-ban kapott engedélyeket. Most érvényes engedélyei viszont még nincsenek, bár a felek azt remélik, legalábbis ezt mondták szerdán, hogy idén ezeket is megkapják. 

Azóta viszont, egész pontosan 2015-ben érvénybe lépett a plázastop törvény, ennek értelmében pedig nem érvényes a 2013-ban megkapott engedély, és az egész engedélyezési eljárást újra kell kezdeni. Szatmáry a lapnak azt mondta, hogy ha a cég megkezdte volna a 2013-as jóváhagyás alapján a munkálatokat, akkor valóban hivatkozhatna érvényes engedélyezésre, de mivel ez nem történt meg, a 2015-ös szabályozás érvényteleníti a „pláza stop” alól való felmentést.

A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő gazdasági lap arról is kérdezte Budapesti Kereskedelmi és Iparkamar éléről korábban botrányok között távozó kereskedelmi biztost, hogy mit szól ahhoz, hogy a CBA üzletek tulajdonosai, köztük a láncot indító és a kormányhoz mindig is nagyon lojális Baldauf László multiláncokhoz tartozó boltoknak adják az üzlethelységeiket. Erre Szatmáry azt mondta:

Általánosságban azt tudom mondani, hogy ez finoman szólva sem fair, sőt, sokan hátbatámadásnak élik meg

A biztos szerint ez a gyakorlat olyan ügyeskedés, amely aláássa a kormány évek óta tartó küzdelmét, hogy megpróbálja pozícióban tartani a hazai boltokat a nemzetközi láncok nyomulásával szemben. Azt is mondta, hogy a kormány jelenleg is több jogszabály tervezeten dolgozik, amelyek "bezárnák ezeket a kiskapukat annak érdekében, hogy a magyar kiskereskedelmi boltok talpon maradhassanak az egyenlőtlen versenyben." igaz, hogy ez pontosan mit jelent, azt nem tudni, mert itt arról van szó, hogy valaki eladja a tulajdonát annak, aki a legtöbb pénzt ígéri érte. Kérdés, hogy ezt hogyan fogja meggátolni a kormány.