Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Óriási mélygarázst épít a Liget alá Tiborcz volt üzlettársa

2018.05.10. 15:25

A Tiborcz Istvánnal és Mészáros Lőrinc körével is üzletelő West Hungária Bau Kft. építhet mélygarázst a Városliget alá 6 milliárd forintból - írja a G7.hu. A mélygarázs  15 méter mély lesz, 4 szintes és 800 autó tud majd benne parkolni, hogy a vezetőik és utasaik kiélvezhessék a Liget Projekt nyújtotta élményeket, vagy valami ilyesmi.

A tervek szerint Lesznek külön beállók motorosoknak, mozgássérülteknek, illetve az elektromos autóknak is. Emellett a talaj és az első parkolószint között kialakítanak még egy nulladik szintet, aminek csak a negyedét építik be,  itt lesznek a kerékpártárolók és itt lesz egy öltözőblokk is. De azért a legtöbb helyen autók lesznek. 

A mélygarázs alapterülete majdnem 30 ezer négyzetméter lesz,

ennek úgy 80-90 százalékát foglalják majd el a parkoló kocsik. közbeszerzési dokumentumban külön hangsúlyozzák, hogy növényzet és építmény nincs a tervezési határon belül, ami azért furcsa, mert mindez a Ligetben van, ugye, ami ugye tele van fákkal. Különösen az a rész, ahová a tervek szerint a garázs kerül, az Olof Palme és a Dvořák sétány találkozásánál. 

A WHB már jó ideje elég eredményesen szerepel különböző közbeszerzéseken, ez a cég újította fel a Várkert Bazárt, építette az új MTK Stadiont és a vizes vb óriás ugrótornyát is. De mélygarázsépítésben is van tapasztalatuk, ők építenek például éppen mélygarázst a József Nádor téren és a Millenáris alá is. Ezek viszont mind kisebbek lesznek, mint a Liget alá tervezett garázskomplexum.

A cég onnan is ismert, hogy részben a WHB tulajdonába került Mészáros Lőrinc üzlettársától, Szijj Lászlótól a Magyar Építő Zrt. nevű, többek között a Puskás Arénán is dolgozó cég, és hogy ennek a cégcsoportnak adta el annak idején Tiborcz István az OLAF szerint csalásgyanúsan milliárdokat elnyerő Eliosban való részesedését. 

A Városliget Zrt. az Indexhez eljuttatott közleményében megjegyzi, hogy


a Városliget 35 százaléka nem zöld, hanem betonnal, kővel burkolt felület. Ilyen rész volt az Ötvenhatosok terén lévő parkoló is, ahol most a Liget projektnek köszönhetően egy vonzó múzeumi épület, a Néprajzi Múzeum épülhet fel, itt kap helyet a szóban forgó mélygarázs, a fennmaradó részt pedig visszakapja a park, sétánnyal és jelentős zöldfelülettel. A Városliget peremén az elkövetkezendő években összesen három mélygarázst építenek: a Dózsa György úton 800, az Állatkerti körúton 700, a Hermina úton pedig 350 férőhelyes földalatti parkoló nyeli majd el a parkba nem illő autókat. Ennek a megoldásnak köszönhetően tisztul a levegő, nő a Városliget növényzetének várható élettartama, ugyanakkor csökken a zajterhelés, biztonságosabbá válik a gyalogos és kerékpáros közlekedés.