Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Botrány miatt távozik a horvát gazdasági miniszter

2018.05.14. 15:11 Módosítva: 2018-05-14 15:40:51

Lemondott Martina Dalic horvát gazdasági miniszter hétfőn Horvátország legnagyobb magántulajdonú cégcsoportja, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor körüli legújabb botrány miatt – közölte az MTI Andrej Plenkovic kormányfő sajtótájékoztatója alapján.

A tárcavezető azután döntött a lemondásról, hogy az Index.hr hírportál még múlt héten nyilvánosságra hozta Martina Dalic privát levelezését több tanácsadócéggel. Ebből kiderült, hogy

ugyanazok írták az Agrokor megmentésére irányuló törvényt, akik később profitáltak annak lebonyolításából.

A tárcavezető tíz hónap hallgatás után idén februárban egy parlamenti bizottsági meghallgatáson mondta el, hogy ő írta azt a törvényt, amely az Agrokor megmentésére irányul.  A Lex Agrokor a Parmalat megmentésére irányuló olasz törvény alapján íródott, ugyanakkor abban a törvényben van egy cikkely, amely alapján azok, akik részt vettek a törvény megalkotásában, nem vehetnek részt a mentésben. A horvát törvényből ez kimaradt, így végül  ö sszesen 141 cég és magánszemély látta el tanácsokkal a válságmenedzsmentet, honoráriumaik egy év alatt elérték a fél milliárd kunát (21,4 milliárd forint).

A 2016-ban csődközelbe jutott mamutvállalat megmentésére a parlament április 6-án gyorsított eljárásban elfogadta a lex Agrokor néven emlegetett törvényt, amely lehetővé teszi stratégiai cégeknek, hogy az államtól rendkívüli igazgatási eljárást kérjenek, megelőzve ezzel a csődeljárást. Ilyenkor a konszern élére rendkívüli kormánybiztost neveznek ki, akinek 15 hónapja van arra, hogy átszervezze, fenntarthatóvá és fizetőképessé tegye a vállalatot.

Dalic a hétfői sajtótájékoztatón elmondta: nem követett el semmi törvénytelenséget vagy erkölcstelenséget, de nem akar a kormány és a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) terhére lenni. A HDZ koalíciós partnerei felháborodásuknak adtak hangot a levelezések tartalma miatt. Az ellenzék a kormány távozását követeli, és előrehozott választásokat sürget.