Ha van egy grafikon, ami összefoglalja a NER-t, akkor ez az

NP  0064
2018.05.18. 04:26

Mészáros Lőrinc mesébe illő gazdagodásáról már itt az Indexen is sokat foglalkoztunk, viszont úgy gondoltuk, érdekes lenne megnézni, hogyan alakult Mészáros Lőrinc vagyonosodása az évek alatt más szupergazdagokhoz, Csányi Sándorhoz, Gattyán Györgyhöz vagy a NER korábbi legfontosabb gazdasági emberéhez, Simicska Lajoshoz képest. Ehhez elkértük a Napi.hu-tól a 100 leggazdagabb kiadványához gyűjtött adatait 2002-ig visszamenőleg.

Mészáros Lőrinc már tavaly történelmi rekordot döntött abban, hogy milyen gyorsan ugrál előre a száz leggazdagabb listáján, amikor egyik évről a másikra 26 helyet előreugorva lett az ötödik leggazdagabb ember az országban, megötszörözve a vagyonát. Idén pedig a második helyre lépett, egy év alatt 120 milliárdról 280 milliárdra gyarapítva, amije van. Ez a mesébe illő karrier grafikonon ábrázolva is remekül mutatja, hogy Mészáros karrierje milyen nyílegyenesen tör a csúcs felé.

Ennél sokkal hosszabb és göröngyösebb volt a lista első helyét elfoglaló Csányi Sándor és a 240 milliárdos vagyonnal a negyedik helyen lévő Gattyán György útja a csúcsra. Először is látszik, hogy

Mészáros Lőrincnek mindössze négy év kellett ahhoz, ami Csányinak több mint tizenhat, Gattyánnak pedig hét évébe került.

Utóbbi kettő eközben, ahogy a grafikonon is látszik, megélt visszaeséseket, válságokat is, és úgy kapaszkodtak vissza. Mészáros útja viszont olyan egyenesen halad, mintha csak előkészítenék neki az utat. 

Ezt a három embert azért is érdekes összehasonlítani, mert három elég eltérő üzleti életutat képviselnek Orbán Viktor Magyarországán. Csányi Sándor – a nemrég elhunyt Demján Sándorhoz hasonlóan – az a fajta üzletember, aki a maga szerencséjét csinálta meg még a rendszerváltás után, üzleteik és vagyonuk együtt fejlődött a magyar kapitalizmussal, annak amolyan alapelemei lettek, akiket inkább a politikusok keresnek tanácsért és kegyekért, mint visszafelé. Gattyán György pedig egy modern internetmilliárdos, akit nemhogy nem segített a kormány, de a NAV aktívan rámozdult a Docler Holdingra, zárolva a cég vagyonának nagy részét, amit Gattyán inkább Luxemburgba költöztetett. 

Azt is érdemes összehasonlítani, hogyan alakult Mészáros Lőrinc vagyona és befolyása a NER korábbi első számú gazdasági háttéremberéhez, Simicska Lajoshoz képest. (Mivel a top 100 adataiból dolgoztunk, a listára belépés időpontja előtti vagyont nem látjuk az ábrán.) Érdekes módon Simicska vagyona nem esett vissza azután, hogy összeveszett Orbán Viktorral, a politikai befolyásban (amelyről szintén közöl listát a Napi.hu) viszont váltották egymást a G-nap után. 

Az ábrákat Kocsis Krisztina készítette.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Ha van egy grafikon, ami összefoglalja a NER-t, akkor ez az

Mészáros Lőrincnek négy év kellett ahhoz, ami Csányi Sándornak 16 év alatt sikerült.

688 · May 18, 2018 04:26am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments