Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Török csúcsoligarcha üzlettársával parádéznak a magyar luxusfeleségek

Screen Shot 2018-05-22 at 12.35.49.png
2018.05.22. 16:34

Burak egy igazán nagyvonalú gentleman, Bogi összeteheti a két kezét, mert nem nagyon hiszem, hogy lehet még egy ilyen fantasztikus pasit találni...

- kommentálta Tünde, hogy a Feleségek luxuskivitelben legutóbbi adásában Burak egy gyémántnál is értékesebb drágakővel, tanzanittal köszöntötte fel születésnapja alkalmából a kedvesét.

Burak Talu a múlt hétig kicsit olyan volt a hazai tévénézőknek, mint Columbo felesége. Sokat beszéltek róla a sorozat első évadában, a bulvársajtó is sokat cikkezett arról, milyen a kapcsolatuk Csősz Boglárkával, de nem derült ki róla annál több, mint hogy útépítéssel foglalkozik.

A múlt heti szereplésén felbuzdulva megnéztük, mit lehet még tudni róla, és gyorsan kiderült, hogy

Burak Talu az illiberális török berendezkedés egyik fontos szereplője.

Talu Törökországban és az Egyesült Államokban tanult mérnöknek, 1992-től dolgozott a Garati Banknál, majd 2001-től különböző pozíciókban a Doğuş építési vállalatnál dolgozik. Jelenleg a csoport CEO-ja és az igazgatóság elnöke, érdekesség, hogy apja már 1969-től ennél a vállalatnál dolgozott.

A Doğuş Construction Group Törökország egyik legnagyobb, európai szinten is jegyzett építési cége. A kontinensen elsősorban autóutakat és gátakat építettek, de ők készítették az Európát Törökországgal összekötő autópályát is.

Talu emellett a török vállalkozók szövetségének alelnöke, valamint a Török-Ukrán, a Török-Moldán és a Török-USA üzleti tanácsának is tagja. Ahogy a fenti jelenet is mutatja, van mit a tejbe aprítania, vagyonáról azonban nem találtunk pontos információt. Az biztos, hogy nincs benne a török dollármilliárdosok elitklubjában.

A legfontosabb Erdogan-hű médiaoligarcha

Csősz férjének személyénél izgalmasabb az általa vezetett építési cég anyavállalata. A Doğuş Group benne van Törökország három legnagyobb magánkonglomerátumában. Már a portfóliójukat felsorolni is hosszú, az építkezés mellett vannak érdekeltségeik turizmus, vendéglátás, autókereskedelem, energetika, bank, ingatlan és sport területén is. Talu apja egyébként a Doğuş Group igazgatóságának tagja.

A cégcsoport vezetője Ferit Şahenk, Törökország hetedik leggazdagabb embere, 2,1 milliárd dolláros vagyonával 2017-ben bekerült az ezer legtehetősebb közé a világon. A Bloomberg cikke szerint Şahenk egyike Recep Tayyip Erdoğan kormányhű oligarcháinak, magánvagyonából például 20 millió dollárt adott az Erdoganról elnevezett egyetem iszlám karának építésére.

Şahenk a Riporterek Határon Nélkül jelentése szerint az egyik legnagyobb Erdoğanhoz hű kereskedelmi médiaportfólió birtokosa. Legutóbb tavaly novemberben tűnt fel az elnök társaságában, együtt adományoztak házakat a több mint háromszáz halálos áldozatot szedő somai bányakatasztrófában érintett családok tagjainak. Erdoğan és Şahenk mellett egy harmadik üzletember is részt vett az adakozásban: Burak Talu apja (a képen jobbra.)