Venezuela csak lassan múlik ki a Janus-arcú szankciók alatt

2018.05.28. 20:48
Az Európai Unió újabb szankciókat szorgalmaz Venezuela ellen, miközben valójában a fejlett világ még mindig működteti a venezuelai rendszert.

Az Európai Unió bejelentette, hogy újabb szankciókat javasol Venezuela ellen, most éppen azért, mert Nicolás Maduro elnököt gyanús körülmények között választották újra. Több ország, így Brazília, Panama, Kanada és Chile be is jelentette, hogy nem tartják Madurót legálisan megválasztott elnöknek. Ahogy az ilyenkor már lenni szokott, ha a fejlett világ egyetért valamiben, keletről mindig jön egy ellenvélemény, Oroszország és Fehéroroszország azonnal felszólították a nyugati világot, hogy fogadják el a demokratikus választások eredményét.

Legyen új választás

Az Európai Unió viszont határozottan új elnökválasztást szorgalmaz, ahol a nemzetközileg elismert demokratikus normáknak és a venezuelai alkotmányos rendnek megfelelően szavazhatnak a polgárok.

Határozott, és előre borítékolhatóan visszhangtalan szöveg, de azért valójában a fejlett világ is egyensúlyoz.

Valami olyasmit képvisel, hogy az antidemokratikus rendszer bűnös vezetőit igyekszik csak a szankciókkal büntetni, amikor

  • nem ad nekik hosszabb távú finanszírozást,
  • blokkolja a személyes bankszámláikat,
  • illetve nem engedi elidegeníteni a nemzeti olajvállalat eszközeit,

de a nélkülöző lakosságot nem szeretné sújtani.

Mégis segít

Miközben nagyon is érthető, hogy a sokat szenvedett helyi lakosság terheit nem kívánják a politikusok növelni,  ez azt is jelenti egyben, hogy a Venezuela exportjából 95 százalékot jelentő olaj értékesítését még mindig engedi a világ, sőt maga az Egyesült Államok a fő vevő.

Hiszen Venezuela, ha takaréklángon is, de még mindig termel, sőt, még mindig finomít is.

Miközben állandóan arról lehet olvasni, hogy tőke nélkül és az országból százezrével elmenekülő szakképzett munkaerő hiányában Venezuela már nem hoz fel olajat, ez csak részben igaz, napi 1,5 millió hordót még mindig képes az ország előállítani.

A Citgo-csel

Sőt, az amerikai szankciók annyira Janus-arcúak, hogy

Venezuela valójában az Egyesült Államokban finomítja az olaját.

A venezuelai állami olajvállalatnak (PDVSA) van egy cége a houstoni (Texas) központtal működő Citgo, amelyik három komoly amerikai finomítóval is rendelkezik.

Azt túlzás lenne állítani, hogy zavartalanul működik, mert például az arubai finomítóját nem üzemelteti, de így is zakatol, még amerikai benzinkút-hálózattal is rendelkezik. És, hogy a slusszpoén se maradjon el, a korábbi Chávez, illetve jelenlegi Maduró-rendszer nagy ellenségeként tartott Egyesült államokban működő olajvállalat elnök-vezérigazgatója a mai napig Asdrúbal Chávez, a korábbi venezuelai elnök unokatestvére.