Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán: Képesek vagyunk akaratunk szerint hajlítani a valóságot

2018.05.29. 11:41

Minden kornak megvannak a maga kihívásai, ezekre akkor születnek jó válaszok, ha nem érjük be annyival, hogy egyszerűen követjük a dolgok logikáját, mondta Orbán Viktor az Ericsson székházának avatóján.

"Akkor járunk el helyesen, ha a saját észjárásunknak megfelelően, a magunk akarata szerint a valóságot is képesek vagyunk hajlítani. Politikusként ebben látom az innováció lényegét."

Magyarország ma már nem csak mer gondolkodni, de időnként már mer magyarul is gondolkodni. "Ezt láthatjuk a migrációs politikában, a határvédelemben, a külpolitikában. Van egy egyedülálló észjárásunk. Másképpen értjük meg a világot, mint mások" - mondta Orbán Viktor az Ericsson székházának avatóján.

A magyar miniszterelnök szerint a magyar tudósokról Amerikában azt mondták, hogy a Marsról érkeztek. "Lehet hogy onnan érkeztek, de a Földet kell jobbá tennünk." 

Több mint kétszáz évvel ezelőtt stratégiai szövetséget kötöttünk a svédekkel, akkor a világ előtt jártunk. De biztató jeleket látunk most is, a GDP 20 százalékát a digitális gazdaság adta, ez a szektor már most stratégiai jelentőségű Magyarországon. De még rengeteg kkv-ra és mérnökre van szükség.

Orbán szerint a magyar politika vezetőinek meg kell érteniük, hogy aki helyt akar állni a küzdelemben, annak meg tanulnia ezt a digitális világot, "hódítói és nyertesei szeretnénk lenni ennek a világnak". Az az ország, ami ebből kimarad, az hosszú időre lemaradhat. Ezért hozták létre Palkovics László innovációs minisztériumát is, hogy le ne maradjunk a jövőről. 

Amikor a rendszerváltás hajnalán idejött az Ericsson, egyből szoftverfejlesztő központot hoztak létre, Orbán szerint felismerték a magyar szellemet. A korábbi elnök állítólag azt mondta, az Ericsson mindig oda költözik, ahol a tudás van. Magyarországon pedig tudás van. És az új székház is csak néhány lépés távolságra van a legnagyobb magyar egyetemektől.

A Műegyetem és az ELTE közvetlen közelében álló, most átadott Ericsson Házban az irodák mellett az épületben kapott helyet a svéd cég egyik legnagyobb kutatás-fejlesztési központja, az ország egyik legnagyobb szerverterme, valamint az Ericsson innovációs műhelye, az Ericsson Garázs is. Ehhez a névhez Orbán külön gratulált a cégnek.