Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bántalmazzák a dolgozókat a nagy ruhaláncok beszállítói

2018.06.05. 13:37 Módosítva: 2018-06-06 08:05:46

Mindennapos zaklatásnak és bántalmazásnak vannak kitéve a női dolgozók több ruhagyártó cég gyáraiban – írja a Guardian a helyzetet felmérő jelentésre hivatkozva.

A nemi alapú munkahelyi visszaélések elterjedtségére volt kíváncsi a Global Labour Justice nevű szervezet kambodzsai, indiai, indonéziai és srí lankai üzemekben. Két különböző vizsgálat is arra az eredményre jutott, hogy

a GAP és a H&M ellátási láncához tartozó üzemekben fizikai és szexuális visszaélésekkel kell együtt élniük a dolgozóknak.

Szakszervezetek és jogvédő csoportok női alkalmazottakat kérdeztek a munkahelyi bánásmóddal kapcsolatos tapasztalataikról, és 540 interjúalany arról számolt be, hogy rendszeresen fenyegetik vagy bántalmazzák. 

A jelentések konklúziója szerint, a munkahelyi bántalmazás közvetlen összefüggésben áll azzal, hogy a fast fashion cégek a kollekciók gyors cserélgetésével kapcsolatban rájuk nehezedő nyomás miatt

irreális követelményeket támasztanak a munkaerő felé.

A csúcsra pörgetett divatipar miatt az ellátási lánc rosszabbik végén dolgozók - akik a ruhaiparban jellemzően nők - rendszeresen fizetetlen túlórákra kényszerülnek, és extrém nyomás alatt dolgoznak. A jogvédők szerint a visszaéléseket az esetek túlnyomó többségében nem jelentik a dolgozók, mert félnek a kirúgástól vagy megtorlástól. 

Az egyik indai gyárban dolgozó válaszadó elmesélt egy konkrét esetet, amikor a műszakvezető a hajánál fogva rángatta, megütötte, majd ordítva lekurvázta és a közölte vele, hogy az ő kasztjába tartozóknak a "ott lenne a helye, ahol a papucsokat tartják". Egy másik arról számolt be, hogy székével együtt hanyatt rántották és ütlegelték, mert nem tartotta az elvárt ütemet. Olyan esetet is jelentettek, amikor a nőkön bosszút álltak, miután bepanaszolták a gépszerelőket, hogy fogdossák őket. A szerelők, miután visszajutott hozzájuk a panasz, szándékosan rosszul működő varrógépeket adtak a nőknek, majd sokáig nem mentek oda megjavítani. Ezután persze a műszakvezetők ledorongolták őket, amiért nem haladnak a tervezett ütemben a munkával.

A Guardian megkérdezte a GAP-et és a H&M-et, tesznek-e valamit az ügyben, a cégek válaszukban természetesen elítélték az erőszak minden formáját és az ellátási lánc felülvizsgálatát ígérték. Ezt azonban nehéz nem szkeptikusan fogadni, a probléma gyökere ugyanis a fast fashion által diktált őrült tempó, ami a környezeti károkért is felelős. Amíg ez nem áll vissza egy tartható szintre, és az árak is ilyen alacsonyan maradnak, addig nem valószínű, hogy érdemben tudnának javítani a dolgozók körülményein, hacsak nem cserélik őket robotokra.