Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Diákmunkával harcolna a kormány a munkaerőhiány ellen

2018.06.05. 22:55

Június 18-án indul a nyári diákmunkaprogram, amiben a pénzügyminisztérium a 16 és 25 év közötti fiatalok munkához jutását támogatja, idén először pedig vendéglátóipari és mezőgazdasági cégek is részt vehetnek benne, ami talán a Balaton-környéki vendéglátás pocsék helyzetén is segíthet egy kicsit – derült ki az RTL híradójából.

Ezeknél a vállalkozásoknál a diákok fizetésének, valamint az ahhoz kapcsolódó szociális hozzájárulási adónak a 75 százalékát megtéríti az állam, a cégeknek csak a fennmaradó bérköltséget és járulékait kell kifizetnie. Maximalizálták a munkaidőt is, a diákok legfeljebb napi 8 órát dolgozhatnak ezeken a területeken.

Emellett az önkormányzatok is támogatást kapnak, az ott dolgozó diákok teljes fizetését a költségvetés állja. Ők legfeljebb 6 órát dolgozhatnak naponta, egy hónap alatt pedig

  • szakképesítés nélkül 103 500, 
  • míg szakképesítéssel 137 500 forintot tudnak keresni.

Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a csatorna kérdésére elismerte, a munkaerőhiány az oka annak, hogy támogatják a diákmunkát a vendéglátóiparban és a mezőgazdaságban, mint mondta,

ott kell a diákmunkát támogatni állami eszközökkel, ahol egyébként legjobban hasznosul a fiataloknak a munkája.

A legnagyobb diákmunka-közvetítéssel foglalkozó szervezet vezetője ugyanakkor megjegyezte, a nagyobb városokban a diákok most is könnyen találnak munkát, így a program inkább a kisebb településen élőknek segíthet.

A nyári diákmunka támogatására 3 milliárd forintot költenek, amiből akár 30 ezren is munkához juthatnak.