Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hatalmas bírságot kapott a CIB a jegybanktól

B RKL20150707041
2018.06.05. 10:55

Az MNB összesen 59,6 millió forint bírságot szabott ki a CIB Bankkal szemben jogsértések miatt – írja a jegybank közleményében. A pénzintézetnél hiányosságokat tártak fel adatszolgáltatási, informatikai, hitelkockázat-kezelési, tőkekövetelmény-számítási területen, és ismételt jogsértéseket informatikai és vállalatirányítási területet.

A jegybank kiemelt súllyal szankcionálta a hitelintézet adatszolgáltatási hibáit, és a jövőben is kiemelt szigorral lép fel az e téren jogsértést elkövető piaci szereplőkkel szemben, áll a közleményben.

A Magyar Nemzeti Bank a 2016. december 31-től 2018. május 11-ig terjedő időszakot tekintette át célvizsgálat keretében a CIB Bank Zrt.-nél. Az eljárás során több – elsősorban az adatszolgáltatási rendszert és a kapcsolódó belső szabályozási gyakorlatot érintő – adatszolgáltatási problémát is azonosítottak a banknál. Emellett a szavatolótőke, valamint a kockázati tőkekövetelmény számítása sem felelt meg maradéktalanul a jogszabályi előírásoknak.

Az MNB utóvizsgálatot is végzett a CIB  és leányvállalatainál, a CIB Lízing Zrt.-nél (CIB Lízing), a CIB Ingatlanlízing Zrt.-nél, a CIB Faktor Zrt.-nél és a Recovery Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt.-nél. Ennek során kiderült, hogy a CIB Bank az informatikai biztonsági és vállalatirányítási tevékenysége során a korábbi felügyeleti kötelezés ellenére nem teljesítette maradéktalanul a vonatkozó jogszabályi előírásokat. Az MNB emellett több, a korábbi vizsgálattól független hiányosságot is azonosított a banki működésben. A hitelkockázat-kezelése körében így nem volt megfelelő egyes esetekben a bank tőkeszámítási, ügyfélminősítési és ügyfél-nyilvántartási gyakorlata sem.

A célvizsgálat és az utóvizsgálat megállapításai alapján a jegybank kedden publikált két határozatában kötelezte a CIB Bankot, hogy a feltárt hiányosságokat szüntesse meg, és fizessen összesen 59,6 millió forintos bírságot (a célvizsgálat során megállapított hiányosságok miatt 48 millió, a felügyeleti utóvizsgálatban feltárt jogsértések miatt 11,6 millió forintot).