Salamon
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Hatalmas bírságot kapott a CIB a jegybanktól

B RKL20150707041
2018.06.05. 10:55

Az MNB összesen 59,6 millió forint bírságot szabott ki a CIB Bankkal szemben jogsértések miatt – írja a jegybank közleményében. A pénzintézetnél hiányosságokat tártak fel adatszolgáltatási, informatikai, hitelkockázat-kezelési, tőkekövetelmény-számítási területen, és ismételt jogsértéseket informatikai és vállalatirányítási területet.

A jegybank kiemelt súllyal szankcionálta a hitelintézet adatszolgáltatási hibáit, és a jövőben is kiemelt szigorral lép fel az e téren jogsértést elkövető piaci szereplőkkel szemben, áll a közleményben.

A Magyar Nemzeti Bank a 2016. december 31-től 2018. május 11-ig terjedő időszakot tekintette át célvizsgálat keretében a CIB Bank Zrt.-nél. Az eljárás során több – elsősorban az adatszolgáltatási rendszert és a kapcsolódó belső szabályozási gyakorlatot érintő – adatszolgáltatási problémát is azonosítottak a banknál. Emellett a szavatolótőke, valamint a kockázati tőkekövetelmény számítása sem felelt meg maradéktalanul a jogszabályi előírásoknak.

Az MNB utóvizsgálatot is végzett a CIB  és leányvállalatainál, a CIB Lízing Zrt.-nél (CIB Lízing), a CIB Ingatlanlízing Zrt.-nél, a CIB Faktor Zrt.-nél és a Recovery Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Zrt.-nél. Ennek során kiderült, hogy a CIB Bank az informatikai biztonsági és vállalatirányítási tevékenysége során a korábbi felügyeleti kötelezés ellenére nem teljesítette maradéktalanul a vonatkozó jogszabályi előírásokat. Az MNB emellett több, a korábbi vizsgálattól független hiányosságot is azonosított a banki működésben. A hitelkockázat-kezelése körében így nem volt megfelelő egyes esetekben a bank tőkeszámítási, ügyfélminősítési és ügyfél-nyilvántartási gyakorlata sem.

A célvizsgálat és az utóvizsgálat megállapításai alapján a jegybank kedden publikált két határozatában kötelezte a CIB Bankot, hogy a feltárt hiányosságokat szüntesse meg, és fizessen összesen 59,6 millió forintos bírságot (a célvizsgálat során megállapított hiányosságok miatt 48 millió, a felügyeleti utóvizsgálatban feltárt jogsértések miatt 11,6 millió forintot).