Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Kásler keresett a legjobban a kormánytagok közül

2018.06.07. 14:08

Közzétették a kormány honlapján a miniszterek és államtitkárok adóbevallásából a nyilvános részeket, amikből az Mfor szemezgetett. Az adatok szerint összesen 975 milliós jövedelem után 137 millió forint adót fizettek be az ország vezetői. 

2017-ben Orbán Viktor miniszterelnök a korábbinál valamivel kevesebb jövedelmet vallott be, a 18,7 millió forint után 18,3 milliót, amire 2,7 millió forint adót fizetett.

A miniszterek közül a legkevesebb adót továbbra is a pénzügyminiszter,

Varga Mihály fizeti be az államkasszába köszönhetően az adócsökkentő tételeknek, ami esetében 5,28 milliót tesz ki.

A 15,9 milliós jövedelem után 1,6 millió forintot utalt az államkasszába a pénzügyminiszter. Hasonló nagyságrendű adót, 1,9 milliót fizetett Pintér Sándor belügyminiszter, akinek bevallott jövedelembe ugyanannyi volt, mint 2016-ban, 13,2 millió forint.

A most közzétett listában több a vagyonos miniszter, és a legmagasabb összegű jövedelem is messze meghaladja a tavalyi szintet. 2016-ban a topjövedelme Trócsányi László igazságügyi miniszternek volt 25,9 millió forinttal amit tavaly 27,9 millióra növelt, így 4,1 milliós adófizetési kötelezettsége keletkezett. De nála mostanra 3 miniszter is nagyobb jövedelmet vallott be.

Palkovics László majdnem 40 milliós összevont adóalapja után 5,99 milliós adófizetési kötelezettség keletkezett, viszont 360 ezer forintos adókedvezményt tudott érvényesíteni. Palkovicsnál mindössze néhány forinttal nagyobb jövedelmet vallott be Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke.

Rogán 2016-ban még csak 15,9 milliós jövedelmet tüntetett fel a bevallásában, tavaly pedig már 41 milliósat.

Ennek alapján 6,1 milliós adófizetési kötelezettsége keletkezett. Magasan a legnagyobb jövedelmet bevalló miniszter lett a friss emberi erőforrások miniszter, 

Kásler Miklós, aki tavaly 57,3 milliós jövedelmet tüntetett fel a bevallásában.

Mivel kedvezményeket nem tudott igénybe venni, 8,6 millió forintot utalt az államkasszába. 

Az államtitkárok közül a legnagyobb jövedelme, kicsivel több mint 30 millió volt Hornung Ágnesnek, a Pénzügyminisztérium államtitkárának, aki erre 4,5 milliónyi adót fizetett. Tőle alig maradt el a jövedelme és a befizetett adója Banai Péter Benőnek.

Külön adózó jövedelme a miniszterek közül Pintér Sándornak volt valamivel több mint 6 millió forint értékben, ezután 907 ezer forinttal gyarapította az államkasszát. Az államtitkárok közül 15 millióra tett szert György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, aki emiatt még 2,2 milliós adót fizetett, de jelentősebb összeg, közel 9 millió forint folyt be Kecsmár Krisztiánhoz, az Igazságügyi Minisztérium államtitkárához, aki 2,8 milliónyi adót emiatt elutalt a NAV-nak.