Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Valakik teletömték pénzzel Matolcsy unokatestvérének bankját

D  AS20171018001
2018.06.07. 16:11

A Matolcsy György unokatestvérének tulajdonában álló NHB Bank 2017-ben 81 százalékkal növelte betétállományát és befektetési megbízásait, de kihelyeznie is 55 százalékkal többet sikerült, mint 2016-ban – írja  a Zoom.hu.

A tiszta nyereség 700 százalékkal nőtt egy év alatt, és így szűk 260 millió forintot tett ki, pedig működésre  egymilliárd forinttal többet költöttek.

A Szemerey Tamás NHB Bankjába – ami Matolcsy György jegybankelnök mindkét fiának a cégét hitelezte, a pénz pedig részben rózsadombi házakba folyt – 16,7 milliárd forintot raktak be egy év alatt. A pénzintézet ügyfelekkel szembeni kötelezettsége 20,5 milliárd forintról 37,3 milliárd forintra nőtt 2016 végéről 2017 végére, ekkora növekedésre nincsen kézenfekvő magyarázat, a legvalószínűbb, hogy az NHB-nak kevés, de nagy ügyfele van, ebből jött össze a nagy profit, írja a Zoom. 

az nhb ügyfelekkel szembeni kötelezettségállománya
Infogram

A cikk szerint míg gyűlt a pénz az NHB-ban, az MNB-s Pallas Athéné Alapítványainál 100 milliárdos pénzmozgás volt: megjelent, majd eltűnt egy óriási bankbetétállomány, és keletkezett egy befektetési alap, aminek 2017 végén kellett, hogy legyen bankbetétje. Az alapítványok egyébként fennállásuk óta mindig tartottak legalább 2,6 milliárd forintot az NHB-ban.