Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egymilliárd euróra bünteti Németország a Volkswagent

2018.06.13. 19:26

Egymilliárd eurós  (nagyjából 320 milliárd forintos) büntetést szabott ki a német ügyészség a helyi piacvezető autóipari óriásra, a Volkswagenre a közelmúltbeli dízelbotrányuk miatt, írja a BBC.

Ez a valaha volt legnagyobb vállalati bírság a helyi ügyészség szerint. A cég 2007-2015 közt nagyjából tízmillió eladott dízelautójánál csalt szándékosan és összetett módon, hogy csak a méréseknél tartsa be az autó a környezetvédelmi előírásokat. Most elfogadták a büntetés összegét. 

Az egymilliárd euró egyébként csak elsőre hangzik igen nagy összegnek, a Volkswagen-csoport 2017-es működési profitja például 17 milliárd euró volt, 230 milliárd eurós árbevétel mellett. Tavaly az USA-val egyébként 3,4 milliárd dolláros egyezett ki az autógyártó. Mellé viszont a Volkswagen szerint tavaly 30 milliárd dollárt tett ki az, hogy az érintett autók motorját is átalakítsák megfelelőre.