Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Még hatezer engedély hiányzik a paksi bővítéshez

2018.06.13. 14:29 Módosítva: 2018.06.13. 14:32

A tervek szerint az idén benyújtják a paksi atomerőmű két új blokkjának megépítéséhez szükséges létesítési engedélykérelmet – mondta Süli János, a beruházás tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter szerdán Pécsen egy, az atomenergetika  jogi vonatkozásairól szóló konferencián.

A miniszter szerint mintegy 200 ezer oldal szöveget, valamint 100-150 ezer oldal táblázatot, műszaki mellékletet adnak be engedélyezésre a hatóságnak. A hatóságnak 15 hónapja van a dokumentáció elbírálására; az engedélyezési folyamatba, egyéves időtartamra, nemzetközi szakértőket is bevonnak.

Ha megvan a létesítési engedély, akkor elindulhat a főépület-építés.

Süli János közölte, hogy az új blokkok beüzemeléséig még vagy hatezer engedély szükséges. Az engedélyezési folyamat műszaki, jogi és gazdasági elemzések „tömegét" vonja maga után. A miniszter arra számít, hogy az engedélyeket az ellenzék meg fogja támadni, ezért el kell jutni odáig, hogy azok jogerős ítélettel legyenek megtámogatva".

Süli azt is mondta, hogy a paksi bővítésnél a magyar fél mindig egyértelműen a nyilvánosság mellett áll", ugyanakkor a szerződésben az orosz féllel nem tudtak teljes mértékben megegyezni a nyilvánosságra hozható részletekről.   

Azért nem tudjuk a dokumentációk széles körét pillanatnyilag nyilvánosságra hozni, mert az az orosz fél érdekeit sértené

– mondta, hozzátéve, hogy az erről szóló a perek jelenleg zajlanak.     

Süli János
Süli János
Fotó: Mónus Márton

Süli János arról is beszélt, hogy a paksi bővítésen túl további erőművek építése is szükségessé válik a jövőben, ugyanis a teljes hazai erőműpark elöregedett". Prognózisa szerint 2030-ra a két új paksi blokk üzembe állításával együtt is mintegy 5000 megawatt kapacitáshiány lesz a magyar energetikai rendszerben. Az új erőművek engedélyezése a miniszter szerint a paksi bővítés eljárásához hasonlóan bonyolult lesz.

Hozzászólna? Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.