Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Még hatezer engedély hiányzik a paksi bővítéshez

2018.06.13. 14:29 Módosítva: 2018-06-13 14:32:01

A tervek szerint az idén benyújtják a paksi atomerőmű két új blokkjának megépítéséhez szükséges létesítési engedélykérelmet – mondta Süli János, a beruházás tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter szerdán Pécsen egy, az atomenergetika  jogi vonatkozásairól szóló konferencián.

A miniszter szerint mintegy 200 ezer oldal szöveget, valamint 100-150 ezer oldal táblázatot, műszaki mellékletet adnak be engedélyezésre a hatóságnak. A hatóságnak 15 hónapja van a dokumentáció elbírálására; az engedélyezési folyamatba, egyéves időtartamra, nemzetközi szakértőket is bevonnak.

Ha megvan a létesítési engedély, akkor elindulhat a főépület-építés.

Süli János közölte, hogy az új blokkok beüzemeléséig még vagy hatezer engedély szükséges. Az engedélyezési folyamat műszaki, jogi és gazdasági elemzések „tömegét" vonja maga után. A miniszter arra számít, hogy az engedélyeket az ellenzék meg fogja támadni, ezért el kell jutni odáig, hogy azok jogerős ítélettel legyenek megtámogatva".

Süli azt is mondta, hogy a paksi bővítésnél a magyar fél mindig egyértelműen a nyilvánosság mellett áll", ugyanakkor a szerződésben az orosz féllel nem tudtak teljes mértékben megegyezni a nyilvánosságra hozható részletekről.   

Azért nem tudjuk a dokumentációk széles körét pillanatnyilag nyilvánosságra hozni, mert az az orosz fél érdekeit sértené

– mondta, hozzátéve, hogy az erről szóló a perek jelenleg zajlanak.     

Süli János
Süli János
Fotó: Mónus Márton

Süli János arról is beszélt, hogy a paksi bővítésen túl további erőművek építése is szükségessé válik a jövőben, ugyanis a teljes hazai erőműpark elöregedett". Prognózisa szerint 2030-ra a két új paksi blokk üzembe állításával együtt is mintegy 5000 megawatt kapacitáshiány lesz a magyar energetikai rendszerben. Az új erőművek engedélyezése a miniszter szerint a paksi bővítés eljárásához hasonlóan bonyolult lesz.

Hozzászólna? Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.