Jöhetnek a vámok is az EU és az Egyesült Királyság közt

2018.06.14. 00:59

A konzervatívok hosszasan és csúnyán, de végül kisöpörték a legfontosabb felsőházi brexit-módosító javaslatokat a kilépési törvényjavaslatból, írja a BBC

A legfontosabb felsőházi szándék az lett volna, hogy az ország kiléphet, de maradjon EEA-tag (EEA – Európai Gazdasági Térség), legalábbis legyen ez a tárgyalási célja a kormánynak. Ilyen ország  Norvégia, Liechtenstein és Izland,  szinte olyanok, mint az EU-tagok, vonatkoznak rájuk a legfontosabb uniós szabadságjogok, hozzáférnek az uniós piachoz, cserébe befizetnek a költségvetésbe, és el kell fogadniuk a közös uniós szabályozás nagy részét.

Az EEA mellett érvelők értelemszerűen minél közelebbi kapcsolatokat akartak az EU-val, és akadályok nélküli kereskedelmet, abból a fő érvből kiindulva, hogy a valóságban már most is a lehető legszorosabb gazdasági kapcsolatban vannak az EU-val. Az ellenzők pedig épp a kötelező befizetést, az uniós szabályozás elfogadását és az uniós állampolgárok szabad bejövetelét tartották nehezen elfogadhatónak. Jeremy Corbyn, a munkáspárti  vezető például a majdani ír határ kérdését is ide sorolta.

Ezt szándékot végül simán kivette a konzervatív alsóházi többség. Corbyn mondjuk külön is lebőgött, hiába kérte a frakciójától, hogy inkább tartózkodjanak, 75-en igenis maradtak volna EEA-tagok, 15-en viszont nemmel szavaztak. A konzervatívok közül viszont hárman inkább az EEA-ra szavaztak így itt a szavazás végeredménye például 327–126 lett. A végén még öt munkáspárti ki is lépett a Munkáspárt (Labour Party) árnyékkormányából, annyira elfogadhatatlannak tartották a tartózkodást ebben a kérdésben.

Ugyanígy eltörölték a konzervatívok vezetésével azt a módosítót is, hogy az EU-s tárgyalásoknál vámunióra kéne törekedniük, szóval valószínűleg nem fognak. Ez azért kell nekik, mert úgy gondolják, hogy az EU vámuniója nélkül előnyösebb kétoldalú kereskedelmi megállapodásokat köthetnek majd harmadik országokkal, mint amennyit veszthetnek az unió és köztük lévő esetleges vámokon. De valami más vámmegállapodásra majd törekszenek azért, azt elfogadták.

Lényegében minden fontos, az EU-hoz közeledő felsőházi módosítót elutasítottak, kivéve a menekültügyit. Ez nagyjából arról szól, hogy kibővítik azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével a menekült gyerekek bejöhetnek, és csatlakozhatnak a már az országban élő rokonaikhoz. Azt már korábban elfogadták, hogy a felügyelet nélküli menekült gyerekeket is befogadhatják, ha azt tartják a legjobb megoldásnak.   • Hírek
  • Hírek