Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Hét generáció alatt lehet kimászni a szegénységből Magyarországon

2018.06.15. 16:46

Elég szomorú képet fest Magyarországról az OECD legújabb jelentése. A nemzetközi szervezet a társadalmi mobilitást vizsgálta, és azt, hogy hány generáció alatt tudnának kimászni a szegénységből azok, akik szegénységbe születtek. Eszerint 

annak, aki ma Magyarországon szegénynek születik, még ük-ük-ük-unokája is szegénységben él majd, és csak az ő gyereke érhetné el az átlagos életszínvonalat. 

Kicsit pontosabban megfogalmazva hét generáció munkájával juthat csak el egy család a szegénységből az átlagos életszínvonalig. Ezzel az európai országok közül Magyarország számít a társadalmilag legkevésbé mobil társadalomnak Európában. 

 A legmobilabb társadalmak a skandinávok, ott 2-3 generáció alatt ki lehet mászni a szegénységből. A legrigidebb társadalmak pedig az olyan feltörekvő országokban vannak, mint Brazília, Dél-Afrika és Kolumbia, ahol végtelenségnek tűnő 9-10 emberöltőig a szegénységben ragadnak családok. 

Az OECD legtöbb tagállamában 4-5 generáció munkája is szükséges ehhez. Az OECD átlag 4,5 generáció.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?