Aliz
6 °C
14 °C

Itt a bevándorlási különadó: a támogatások negyedét kérik

07
2018.06.19. 17:59

Benyújtotta a kormány a parlamentnek azt az adócsomagot, amelyben egy teljesen új és szokatlan adónemet is bevezetnének: a 25 százalékos bevándorlási különadót.

Az adó kivetésének indoklásában leírják, szerintük vannak bizonyos szervezetek, amelyek a bevándorlást különféle eszközökkel segítik, miattuk pedig több pénzt kell fordítani a közös kasszából határvédelemre. A kormány úgy véli, hogy a "közös teherviselés elvével nem egyeztethető össze", hogy az egész társadalom viselje azokat a költségeket, amelyeket ezek a szervezetek okoznak a tevékenységükkel, indokolt rájuk különadót kivetni, és legalább részben abból finanszírozni ezeket a többletköltségeket.

Az adókötelezettség kiterjed "a Magyarországon zajló bevándorlást segítő tevékenység anyagi támogatására, függetlenül a támogató és a bevándorlást segítő szervezet honosságától". Továbbá az érintett, "Magyarországon bejegyzett szervezet működésének anyagi támogatására is", függetlenül attól, hogy a szervezet hol folytatja tevékenységét.

Mi számít bevándorlást segítő tevékenységnek? A javaslat szerint ide tartoznak:

  • a bevándorlás előmozdításával összefüggő médiakampányok, médiaszemináriumok folytatása, az abban való részvétel
  • hálózatépítés és működtetés
  • a bevándorlást pozitív színben feltüntető propaganda tevékenység,

ha ezeket a bevándorlás ösztönzése érdekében végzik.

Bevándorlás pedig eszerint "emberek véglegesnek szánt áttelepülése lakóhelyük szerinti országból más országba." A bevándorlás fogalmába nem tartozik bele a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek áttelepülése.

A kormány szerint az adó alapja és mértéke igazodik ahhoz a hatáshoz, amit a bevándorlást segítő szervezet fejt ki. "Ezért az adó alapja az anyagi támogatás, például az átutalt pénzösszeg, juttatott ingóság összege".

  • Az adó alanya elsődlegesen a támogatást nyújtó szervezet, amely egyben legkésőbb a támogatás átadását követő hónap 15. napjáig (az adóbevallására nyitva álló törvényes határidő utolsó napjáig) köteles nyilatkozni a támogatás címzettje felé, hogy a bevándorlási különadó kötelezettségét teljesítette.
  • Ha a támogató szervezet e nyilatkozattételt elmulasztja, a támogatás címzettje (a bevándorlást segítő tevékenységet végző szervezet) válik adóalannyá. Ebben az esetben a támogatás nyújtását követő második hónap 15. napjáig kell az adót megállapítani, bevallani és megfizetni. Az adó önadózással teljesítendő, azaz az adóalanynak kell megállapítania a fizetési kötelezettséget, bevallania és megfizetnie azt.
  • Ha nem fizetnek, a NAV végez ellenőrzést, szankcionál és hajtja be a meg nem fizetett adóösszeget.
  • Nem minősül adóalanynak a párt és a pártalapítvány, illetve az a szervezet sem, amelynek mentességét nemzetközi szerződés vagy viszonosság biztosítja.

Borítókép: menekültek Berkasovónál 2015 októberében. Fotó: Huszti István / Index.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?