Olivér
5 °C
8 °C

Korlátozná a kormány néhány iparágban a külföldi beruházásokat

2018.06.20. 13:46

A "Magyarország biztonsági érdekeit sértő külföldi befektetések" ellenőrzéséről nyújtott be törvényjavaslatot a kormány az Országgyűlésnek – írja az MTI.

A parlament honlapján elérhető javaslat lényege, hogy

az EU-n, az Európai Gazdasági Térségen, illetve Svájcon kívüli állam állampolgára vagy ilyen államban bejegyzett cég bizonyos tevékenységeket végző magyarországi székhelyű cégben a meghatározottnál nagyobb tulajdonrészt csak úgy szerezhet, ha ezt bejelenti az illetékes miniszternek, aki ezt visszaigazolja.

Hasonló szabályok vonatkoznak fióktelep létesítésére is.

Energetika, fegyver, pénzügyi szolgáltatások

Engedélyköteles tevékenység például

  • a fegyvergyártás és bizonyos haditechnikai, titkosszolgálati eszközök előállítása,
  • egyes pénzügyi szolgáltatások és fizetési rendszerek működtetése,
  • valamint a villamos energiáról, a földgázellátásról, a víziközmű-szolgáltatásról,
  • az elektronikus hírközlésről szóló törvény hatálya alá tartozó tevékenység (például a mobil- vagy a netszolgáltatás).

A külföldi befektető a miniszterhez történő bejelentés visszaigazolását követően szerezheti meg a javaslatban meghatározott tevékenység folytatásához nélkülözhetetlen infrastruktúrák, berendezések és eszközök üzemeltetési jogát. A miniszter a bejelentés alapján megvizsgálja, hogy a külföldi befektető általi tulajdonszerzés vagy az üzemeltetési jog megszerzése sérti-e Magyarország biztonsági érdekét. Főszabály szerint 30 napja van a döntésre.

A miniszter akkor hozhat tiltó döntést, ha feltehető, hogy a javaslatban meghatározott tevékenységet folytató, magyarországi székhelyű gazdasági társaságban a meghatározott tulajdonrészt, illetve befolyást szerző jogi személy bizonyos körülmények elfedésére, az ellenőrzés elnehezítésére, az eljárás megkerülésére létesült, különösen, ha a jogi személy a bejegyzése szerinti államban tényleges gazdasági tevékenységet nem folytat, tartós gazdasági tevékenysége nem igazolható.

Tízmilliós bírság 

A miniszter tiltó döntése közigazgatási perben támadható meg elsősorban az eljárás lényeges szabályainak megsértése miatt. A bíróság egyszerűsített perben dönt, a miniszteri döntés megváltoztatására nincs lehetősége: ha annak kapcsán a bíróság jogsértést állapít meg, hatályon kívül helyezi a támadott döntést, és a minisztert új eljárásra kötelezi.

Adatszolgáltatási kötelezettség megszegése esetén a miniszter akár tízmillió forintos bírságot is kiszabhat, bizonyos esetekben pedig a magyar államot elővásárlási jog illeti meg. A Magyarország biztonsági érdekeit sértő külföldi befektetések ellenőrzéséről szóló törvény parlamenti elfogadása esetén 2018. október 1-jén lép életbe.

A javaslat indoklása szerint az EU számos tagállama ellenőrzi az ország szuverenitását befolyásoló vagy nemzetbiztonsági szempontból érzékeny ágazatokba irányuló külföldi befektetéseket, a tagállamok szabályozása pedig sokszínű.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?