Korlátozná a kormány néhány iparágban a külföldi beruházásokat

2018.06.20. 13:46

A "Magyarország biztonsági érdekeit sértő külföldi befektetések" ellenőrzéséről nyújtott be törvényjavaslatot a kormány az Országgyűlésnek – írja az MTI.

A parlament honlapján elérhető javaslat lényege, hogy

az EU-n, az Európai Gazdasági Térségen, illetve Svájcon kívüli állam állampolgára vagy ilyen államban bejegyzett cég bizonyos tevékenységeket végző magyarországi székhelyű cégben a meghatározottnál nagyobb tulajdonrészt csak úgy szerezhet, ha ezt bejelenti az illetékes miniszternek, aki ezt visszaigazolja.

Hasonló szabályok vonatkoznak fióktelep létesítésére is.

Energetika, fegyver, pénzügyi szolgáltatások

Engedélyköteles tevékenység például

  • a fegyvergyártás és bizonyos haditechnikai, titkosszolgálati eszközök előállítása,
  • egyes pénzügyi szolgáltatások és fizetési rendszerek működtetése,
  • valamint a villamos energiáról, a földgázellátásról, a víziközmű-szolgáltatásról,
  • az elektronikus hírközlésről szóló törvény hatálya alá tartozó tevékenység (például a mobil- vagy a netszolgáltatás).

A külföldi befektető a miniszterhez történő bejelentés visszaigazolását követően szerezheti meg a javaslatban meghatározott tevékenység folytatásához nélkülözhetetlen infrastruktúrák, berendezések és eszközök üzemeltetési jogát. A miniszter a bejelentés alapján megvizsgálja, hogy a külföldi befektető általi tulajdonszerzés vagy az üzemeltetési jog megszerzése sérti-e Magyarország biztonsági érdekét. Főszabály szerint 30 napja van a döntésre.

A miniszter akkor hozhat tiltó döntést, ha feltehető, hogy a javaslatban meghatározott tevékenységet folytató, magyarországi székhelyű gazdasági társaságban a meghatározott tulajdonrészt, illetve befolyást szerző jogi személy bizonyos körülmények elfedésére, az ellenőrzés elnehezítésére, az eljárás megkerülésére létesült, különösen, ha a jogi személy a bejegyzése szerinti államban tényleges gazdasági tevékenységet nem folytat, tartós gazdasági tevékenysége nem igazolható.

Tízmilliós bírság 

A miniszter tiltó döntése közigazgatási perben támadható meg elsősorban az eljárás lényeges szabályainak megsértése miatt. A bíróság egyszerűsített perben dönt, a miniszteri döntés megváltoztatására nincs lehetősége: ha annak kapcsán a bíróság jogsértést állapít meg, hatályon kívül helyezi a támadott döntést, és a minisztert új eljárásra kötelezi.

Adatszolgáltatási kötelezettség megszegése esetén a miniszter akár tízmillió forintos bírságot is kiszabhat, bizonyos esetekben pedig a magyar államot elővásárlási jog illeti meg. A Magyarország biztonsági érdekeit sértő külföldi befektetések ellenőrzéséről szóló törvény parlamenti elfogadása esetén 2018. október 1-jén lép életbe.

A javaslat indoklása szerint az EU számos tagállama ellenőrzi az ország szuverenitását befolyásoló vagy nemzetbiztonsági szempontból érzékeny ágazatokba irányuló külföldi befektetéseket, a tagállamok szabályozása pedig sokszínű.