Előzetesbe kerülhet a Mini Hungary Park miatt a Délmagyar volt főszerkesztője

2018.06.20. 20:57 Módosítva: 2018.06.21. 10:29

Költségvetési csalás gyanújával a NAV nyomozói őrizetbe vették Dlusztus Imrét, a Délmagyar korábbi főszerkesztőjét – írja a Délmagyar. Dlusztust, akire volt lapja újságíróként, költőként, labdarúgó-vezetőként és borszakíróként hivatkozik, a Mini Hungary Park nevű beruházással kapcsolatban fogták el, ő volt a parkot üzemeltető Bornemzet Nonprofit Kft. tulajdonosa. Az ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének kísérlete miatt indult nyomozás. Egyelőre három gyanúsított van, az ügyészség Dlusztus mellett egy másik ember előzetes letartóztatását is indítványozta. 

A mórahalmi Mini Hungary Parkot Európa legnagyobb makettparkjaként hirdették alapítói, amelyben 50 magyar műemlék épület másolatát készítették el 1:25-ös arányú kicsinyítésben. Mindez 650 millió forintba került, amiből 436 milliót az EU adott. A parkot 2015-ben adták át, a Nemzetgazdasági Minisztérium viszont visszakövetelte a pénzt, mert nem sikerültek túl jóra a mini épületek. 

A Csongrád Megyei Főügyészség csütörtök reggeli közleménye szerint az  emlékpark megvalósításával összefüggésben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének kísérlete miatt indult nyomozás.

Az ügyben három embert gyanúsítanak: a beruházó cég ügyvezetőjét, a vele vállalkozási szerződésben álló gazdasági társaság vezetőjét, és az államilag támogatott projekt műszaki ellenőri feladatait ellátó személyt. Ők az ügyészség szerint egymással összejátszva mintegy 550 millió forintos vagyoni hátrányt akartak okozni az Európai Unió, illetve a magyar állam költségvetésének. 

Az ügyészség a két cégvezető előzetes letartóztatását és a harmadik gyanúsított házi őrizetének elrendelését indítványozta.

A gyanú szerint a 2013. májusa és 2014. júniusa között benyújtott kifizetési kérelmekben  valótlan tartalmú dokumentumokat nyújtottak be  az elkészült makettek darabszámáról és a projekt előrehaladásáról. "Ezen valótlan okiratokra hivatkozva el nem végzett munkákra, és be nem szerzett dolgokra is kérték a támogatások kifizetését, illetőleg a már kifizetett támogatások elszámolását" - írja az ügyészség. 

Az állami költségvetést és az uniós költségvetést ténylegesen 436 millió forint vagyoni hátrány érte. Ebből a végrehajtási eljárás során mintegy 50 millió forint térült meg. Az utolsó, záró kifizetési csomagot a támogató nem fogadta el, és a tapasztalt szabálytalanságok miatt 2015. február 2-án elállt a szerződéstől, és az addig kifizetett összeg visszafizetésére kötelezte a beruházót.  • Hírek
  • Megtakarítás