Erzsébet
1 °C
4 °C

24 órás sztrájk bénította meg Argentínát

2018.06.25. 20:47

Általános sztrájk bénította meg hétfőn Argentínát - írja az MTI. A dél-amerikai országban a tömegközlekedés leállt, a légitársaságok törölték járataikat, az ipar és kereskedelem nagyrészt szintén leállt, miután az argentínai CGT szakszervezeti központ 24 órás munkabeszüntetést hirdetett Mauricio Macri konzervatív elnök gazdaságpolitikája ellen.

A közlekedési tárca értesülései szerint közel 600 légi járatot töröltek, ami legkevesebb 71 ezer utast érintett. A sztrájk a mindennapi élet szinte minden részét érintette, így a többi között élelmiszerüzleteket, benzinkutakat, iskolákat, bankokat, kikötőket.

Az árdrágulás éves szintje június elején 26 százalékos volt, miközben a kormány maximum 15 százalékos béremelésbe egyezne bele. A szakszervezetek a magas inflációra hivatkozva új bérmegállapodást sürgetnek.

A tiltakozó akció egyben az argentin vezetés megszorítási intézkedései ellen is irányul, amelyeket a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a kölcsön folyósításának feltételeként határozott meg. Argentína a helyi fizetőeszköz erős leértékelését követően 50 milliárd dollár (14 ezer milliárd forint) pénzügyi támogatást kapott. Cserébe Buenos Aires beleegyezett a költségvetési hiány gyorsabb lefaragásába, valamint abba, hogy az inflációt 27 és 32 százalék közötti sávban tartja.

A munkavállalói képviseletek most attól tartanak, hogy a költségvetési megszorítások miatt masszív leépítési hullám indul az államigazgatásban, és leállítják az állami építkezési projekteket is. Hivatalos adatok szerint Argentínában 9 százalékos a munkanélküliség.

A sztrájkot az argentin katolikus egyház egyes vezetői támogatták, követelve, hogy a kabinet ne kurtítsa a szegények megsegítésére szánt forrásokat. 

Marcos Pena, az argentin miniszteri kabinet főnöke a munkabeszüntetést "politikai sztrájknak" nevezte. A pénzügyminisztérium adatai szerint az általános sztrájk az ország gazdaságának eddig 28 milliárd pesójába (290 milliárd forint) került.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?