Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

24 órás sztrájk bénította meg Argentínát

2018.06.25. 20:47

Általános sztrájk bénította meg hétfőn Argentínát - írja az MTI. A dél-amerikai országban a tömegközlekedés leállt, a légitársaságok törölték járataikat, az ipar és kereskedelem nagyrészt szintén leállt, miután az argentínai CGT szakszervezeti központ 24 órás munkabeszüntetést hirdetett Mauricio Macri konzervatív elnök gazdaságpolitikája ellen.

A közlekedési tárca értesülései szerint közel 600 légi járatot töröltek, ami legkevesebb 71 ezer utast érintett. A sztrájk a mindennapi élet szinte minden részét érintette, így a többi között élelmiszerüzleteket, benzinkutakat, iskolákat, bankokat, kikötőket.

Az árdrágulás éves szintje június elején 26 százalékos volt, miközben a kormány maximum 15 százalékos béremelésbe egyezne bele. A szakszervezetek a magas inflációra hivatkozva új bérmegállapodást sürgetnek.

A tiltakozó akció egyben az argentin vezetés megszorítási intézkedései ellen is irányul, amelyeket a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a kölcsön folyósításának feltételeként határozott meg. Argentína a helyi fizetőeszköz erős leértékelését követően 50 milliárd dollár (14 ezer milliárd forint) pénzügyi támogatást kapott. Cserébe Buenos Aires beleegyezett a költségvetési hiány gyorsabb lefaragásába, valamint abba, hogy az inflációt 27 és 32 százalék közötti sávban tartja.

A munkavállalói képviseletek most attól tartanak, hogy a költségvetési megszorítások miatt masszív leépítési hullám indul az államigazgatásban, és leállítják az állami építkezési projekteket is. Hivatalos adatok szerint Argentínában 9 százalékos a munkanélküliség.

A sztrájkot az argentin katolikus egyház egyes vezetői támogatták, követelve, hogy a kabinet ne kurtítsa a szegények megsegítésére szánt forrásokat. 

Marcos Pena, az argentin miniszteri kabinet főnöke a munkabeszüntetést "politikai sztrájknak" nevezte. A pénzügyminisztérium adatai szerint az általános sztrájk az ország gazdaságának eddig 28 milliárd pesójába (290 milliárd forint) került.