Aliz
6 °C
14 °C

Jönnek a R betűs rendszámok

2018.06.26. 11:12 Módosítva: 2018-06-26 15:40:55

Napokon belül osztják az okmányirodák az új, R betűs rendszámokat. Eközben az egyedi azonosítók már 435 ezer forintba kerülnek – írja a Vezess.hu

A Belügyminisztérium sajtóosztálya a portál érdeklődésére közölte, június első hete óta gyártják az új, R betűs táblákat. Az elkészült rendszámok szállítása az igények szerint folyamatos a kormányablakokhoz és az okmányirodákba. A Miniszterelnökség szerint júliusban megkapják az autósok az első R betűs rendszámokat.

Ez egyben azt is jelenti, hogy rekordgyorsan kifutott a 2016 decemberétől autókra szerelt P betűs széria. Ennek oka, hogy évről évre csúcsokat döntöget a használt autók behozatala, valamint folyamatosan emelkedik az újonnan vásárolt járművek forgalomba állítása. 2017-ben 155 ezer használt, plusz 116 ezer új személyautóra került P-vel kezdődő rendszám.

Érdekesség, hogy a mostantól bármilyen autósnak osztott R betűs rendszám sokáig a rendőrségi járművek egyedi azonosítója volt, 2018 elején közel 800 darab, az ORFK állományába tartozó jármű viselt ilyet, ráadásul egy részük átlagos külsejű, kék-fehér fóliázás nélküli személyautó. Az elmúlt években azonban a rendőrség már hanyagolja az R-rel kezdődő rendszámokat.

Mindeközben nem lankad a kereslet a borsos árú egyedi rendszámokra sem.  A 3 betű és 3 szám még ki nem adott variációjából álló egyéni rendszámból 1132 párt vettek tavaly 112 ezer 450 forintos áron, idén május 31-ig pedig 695-öt. A 435 ezer forintba kerülő rendszámból pedig tavaly 142 párat, idén az első öt hónap alatt pedig 69-et, ez 4 betű és 2 szám, vagy 5 betű és 1 szám variációja. Mindez tavaly közel 200 millió forintjába került az autósoknak.

Az ábécé kifutása a mostani ütemet tartva valószínűleg 2025 környékén következik be. Hogy mi lesz utána, azt még nem lehet tudni. Korábban a kormányzat környékéről felvetődött a területalapú rendszám ötlete, ami a kontinensen a legelterjedtebb, és a járműről, plusz az üzembentartójáról a legtöbb információt adó azonosító. A Vezess legutóbbi kérdésére azonban már azt válaszolták az illetékes hatóságok, hogy nincs tudomásuk ennek a készülő bevezetéséről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?