Kevésbé sikeresek a nők bértárgyalásban

2018.07.01. 10:09

Egy új tanulmány szerint a nők kevesebbszer járnak sikerrel bértárgyalások során, mint a férfiak – írja a G7 a Harvard Business Review alapján.

Becslések szerint az ugyanolyan iskolai végzettségű férfi és nő munkavállalók közötti fizetésbeli különbség 10 és 20 százalék közé esik, ennek közvetlen okairól azonban csak elméletek vannak. Az egyik elterjedt elképzelés, hogy a nők eleve ritkábban kérnek fizetésemelést, és inkább elfogadják, amit ajánlanak nekik, egy új tanulmány szerint azonban ez nem igaz. A tanulmány egy 2014-es ausztráliai kutatás eredményeire alapoz, és konklúziója, hogy 

a nők ugyanolyan gyakran kérnek emelést, csak sokkal ritkábban járnak sikerrel, mint férfi társaik.

A kutatásban 4600 véletlenszerűen kiválasztott munkavállalót kérdeztek meg 800 munkahelyről, és ilyen jellegű kérdéseket tettek fel nekik: "Próbáltál magasabb fizetést elérni mióta itt dolgozol? Sikeres voltál? Miért nem próbáltál magadnak magasabb fizetést kérni mióta itt dolgozol? Aggódtál amiatt, hogy ez negatív hatással lesz a főnököddel való kapcsolatodra?"

Az eredmények szerint a fizetésemelést kérő nők az esetek 15 százalékában, míg a férfiak az esetek 20 százalékában kaptak emelést. Ez ugyan elsőre szerény különbségnek tűnhet, egy élethosszon át tényleg jelentős különbségekhez vezet a fizetésekben.