Elkerülte a csődöt az Agrokor

2018.07.04. 18:52
Horvátország legnagyobb magáncégcsoportja, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő élelmiszeripari Agrokor hitelezői szerdán megszavazták azt a megállapodást, amely szerint a két állami orosz bank, a Szberbank és a VTB Bank több mint 46 százalékos tulajdonrészt szerzett a vállalatban.

Megmenekült az Agrokor – a vállalatcsoport 3069 hitelezője közül 450-en vettek részt a zágrábi sportcsarnokban rendezett szavazáson, és 80 százalékuk támogatta a megállapodást, amellyel így elkerülték, hogy a 60 ezer alkalmazottat foglalkoztató mamutvállalat csődbe menjen- adta hírül az MTI.

A konszern legnagyobb tulajdonosai a jövőben a legnagyobb hitelező pénzügyi intézetek lesznek,

így az orosz Szberbank 39,2 százalékkal, a kötvénytulajdonosok 25 százalékkal, a horvát bankok 15,3 százalékkal, a szintén orosz VTB Bank 7,5 százalékkal és a beszállítók 4,7 százalékos részesedéssel.

Óriási adósság

Az Agrokor teljes adósságállománya a múlt havi adatok szerint 42,64 milliárd kuna (1896 milliárd forint) volt. Mivel az Agrokor adóssága meghaladja a vállalat jelenlegi értékét, ezért az igényeik nagy részéről le kellett mondaniuk a hitelezőknek (ezt hívják haircutnak, vagyis hajvágásnak a hitelezői világban).

A beszállítók így a követeléseik 60 százalékát, míg a pénzintézetek a 20 százalékát kapják vissza. A 2016-ban csődközelbe jutott mamutvállalat megmentésére a parlament tavaly április 6-án gyorsított eljárásban elfogadta a lex Agrokor néven emlegetett törvényt, amely lehetővé teszi stratégiai cégeknek, hogy az államtól rendkívüli igazgatási eljárást kérjenek, megelőzve ezzel a csődeljárást. Ilyenkor a konszern élére rendkívüli kormánybiztost neveznek ki, akinek 15 hónapja van arra, hogy átszervezze, fenntarthatóvá és fizetőképessé tegye a vállalatot.

Új menedzsment

A megbízás július 10-én járna le, ekkor a vállalat éléről távozik a válságmenedzsment és a helyét az új tulajdonosok veszik át.

A csoport ismert cégei, mint a Belje mezőgazdasági kombinát, a Ledo jégkrémvállalat, vagy a Jamnica, Horvátország legnagyobb ásványvíz-előállító vállalata és egyéb más, mezőgazdasággal és élelmiszerek előállításával foglalkozó cégcsoportok megszűnnek, helyettük úgynevezett tükörvállalatokat hoznak létre, amelyekbe átviszik a társaságok teljes vagyonát.

Ivica Todoric, az Agrokor volt tulajdonosa, aki jelenleg Londonban vár arra, hogy kiadják Horvátországnak, miután Zágráb európai elfogatóparancsot adott ki ellene, bejelentette: a megállapodás törvénytelen és fellebbezni fog ellene.

Kommentár

A megállapodás mindenképpen pozitívum.

A horvát gazdaság 15 százalékát adó csoport felszámolása nagy érvágás lett volna a horvát gazdaságnak.

Korábban arról lehetett hallani, hogy éppen a relatíve több pénzt kapó kishitelezőkkel volt nehéz megállapodni. Most mégis átment az egyezség, innentől a közeljövőben az orosz főtulajdonosok vélhetően az Agrokor részleges, vagy teljes eladásán fognak dolgozni.