Vitalij, az exbankár lelkész összetőzsdézett százmillió dollárt. Aztán hogy járt...

2018.07.07. 07:10 Módosítva: 2018.07.07. 07:13

Elítélt két férfit pénteken egy New York-i szövetségi bíróság, miután egy hekkerbanda tagjaként publikálás előtt vállalati sajtóközleményekhez jutottak hozzá, és ezek alapján több millió dollár kereskedelmi nyereségre tettek szert az amerikai tőzsdén. Az 53 éves Vitaly Korchevsky baptista lelkészt, a Morgan Stanley amerikai bankvállalat volt befektetési bankárát és 48 éves cinkostársát, Vladislav Khalupskyt egyebek közt csalás, pénzmosás és számítógépes betörés vádjában találták bűnösnek.

A két férfi mellett öt tőzsdei kereskedő és három ukrajnai hacker ellen emeltek vádat. Az amerikai hatóságok szerint ez volt az eddigi legnagyobb ilyen kiberbűncselekmény. A hekkerek több mint 150 ezer vállalati sajtóközleményt loptak el Business Wire, Marketwired és a PR Newswire nevű üzleti hírügynökségektől 2010 februárja és 2016 augusztusa között. A nyilvánosságra hozásuk előtt szerzett információkkal pedig több mint 100 millió dollár (27,5 milliárd forint) nyereségre tettek szert a tőzsdén.

A kereskedők a gyanú szerint „kívánságlistákkal” bízták meg a hekkereket, melyeken a publikálás előtt megtekinteni kívánt sajtóközlemények szerepeltek. Egyebek közt a Caterpillar munkagépgyártó céggel, a Qualcomm telekommunikációs vállalat és a Home Depot barkácscég részvényeivel kereskedtek bennfentes információikkal.

Korchevsky Pennsylvania államban, míg Khalupsky a New York-i Brooklynban és az ukrajnai Ogyesszában élt.  • Tippek
  • Hírek