Szilvia
5 °C
16 °C

Csődeljárás indul az Ikarus Egyedi Kft. ellen

2018.07.09. 14:03 Módosítva: 2018-07-09 14:44:52

Csődvédelmet kért a buszgyártó Ikarus Egyedi Kft. – jelentette be a cég hétfőn délelőtt. A vállalat közleménye szerint az Ikarus Egyedi már egy ideje fizetési nehézségekkel küzd. Ahogy olvasható: „A csődeljárás legfőbb célja, hogy a társaság működését reorganizálják és fizetőképessége helyreállításra kerüljön. Egyben szeretné megköszönni partnereinek és munkavállalóinak eddigi türelmét és együttműködését." 

Az Ikarus Egyedi azt is kéri, hogy a kormány minősítse stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek, és vegyen részt a reorganizáció folyamatában.

Ez azért fontos, mert a stratégiailag kiemelt cégek csődeljárását csak az állami felszámolócég, a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. vezetheti, a cég élére pedig állami vagyonfelügyelőt kell kinevezni. 

Az Ikarus Egyedi, amely korábban Mabi-Bus néven működött, már egy ideje nehézségekkel küzd, de a cég sokat remélt a kormányzat buszgyártás felvirágoztatásáról szőtt terveitől. A cég tulajdonosa, Mészáros Csaba volt például az egyik a két cégvezetőből, akik mellett Varga Mihály pénzügyminiszter tavaly bejelentette a kormány buszgyártási stratégiáját.

Az Ikarus Egyedi tavaly februárban egy nagyobb megrendelést is elnyert, 180 busz legyártására szerződött a Volán Busszal, amelyből nagyjából 30 buszt átvett volna a tervek szerint a BKV. A cég hitelt is kapott a gyártásra az MKB Banktól, és fölvettek embereket a teljesítésre, ennek ellenére eddig csak pár buszt sikerült szállítani, a teljesítési határidőből kicsúszott a cég. A szerződés ennek ellenére még érvényben van, bár a csődeljárásra hivatkozva valószínűleg fel fogja azt mondani a Volán. 

Az Ikarus Egyedi nem utódcége az Ikarus buszgyárnak, a név birtoklásáról pedig jogvitában van a Széles Gábor-féle Műszertechnika Holdinggal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?