Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Drágulhat ősztől a kenyér

2018.07.17. 08:40

Kevesebb búza termett az idén, a liszt ára pedig már többször is emelkedett az elmúlt évben, ezért várhatóan ősztől 10-15 százalékkal emelkedhet majd a kenyér ára – mondták iparági szakemberek az ATV híradójának. Vagyis egy 200 forintos kenyér ára 220-230 forintra, egy 380 forintos parasztkenyéré pedig 440 forintra is emelkedhet. 

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök vezérigazgatója a híradónak azt mondta, az idén eleve kevesebb búzát vetettek a földeken, mert ha a gazdák tehetik, akkor a jövedelmezőbb kukoricát vagy napraforgót ültetnek. Lakatos korábban arról beszélt, hogy a malmoknak meg kell próbálniuk elismertetni a kilónkénti ötforintos lisztáremelést, amit szerinte még a lakosság is elviselne. Szerinte öt-tíz éves távlatban a magyarországi péksütemény- és kenyéráraknak fel kell zárkózniuk a nyugat-európai szintre.

Szakács Tamás, a Hajdúsági Sütödék Zrt. vezérigazgatója pedig arról beszélt, hogy szerinte duplájára kellene emelni a kenyér árát, hogy a sütőipari cégek 60 százaléka ne legyen veszteséges. Ezt természetesen nem lehet megcsinálni a vásárlókkal, de az ágazat már így is lenyelt két lisztáremelést, vagyis nem emelték a kenyér árát, hiába volt drágább előállítani.