Luxuscikké válhat a sajt Angliában a brexit után
Nem vár túl sok jó azokra a britekre, akik szeretik a vajat, a sajtot és a joghurtot, ha a brit kormány nem tud valamilyen kereskedelmi megállapodást kötni az EU-val a kilépés utánra, a London School of Economics kutatása szerint ugyanis minden tejtermék ára emelkedhet a brexit után - írja a Guardian.
A brit piacon ugyanis nincs annyi tej, hogy abból elő lehessen állítani azt a mennyiségű tejterméket, amit a britek megesznek, ezért a tejet, vagy magát a feldolgozott terméket is Írországból, Németországból, Dániából és más EU-s tagállamokból importálják. Ha viszont ezeknek át kellene jönnie egy határon, ahol megvámolják őket, akkor az összes tejkészítmény a bébitáptól a cheddar sajtig sokkal többe kerülne és valószínűleg kisebb mennyiségben is lenne elérhető.
A kutatás szerint, amit amúgy Nagy-Britannia legnagyobb tejipari cége, a Lurpak vajat és más termékeket előállító Arla rendelt, mindez akkor következne be, ha az EU és Nagy-Britannia között a kereskedelmet a brexit után nem valami külön egyezmény, hanem a kereskedelmi világszervezet, a WTO általános szabályai alapján bonyolítanák. Ezek szerint ugyanis
- a mozarellára 41 százalékos,
- a friss sajtra 68 százalékos,
- a 3-6 százalékos zsírtartalmú tejre pedig 74 százalékos vámot kellene kivetni.
Ráadásul a határon állnia kellene az árunak, amíg mindent megvámolnak, az LSE tanulmánya szerint pedig 7 perc várakozás 11 fonttal növeli konténerenként a termékek árát. Ash Amirahmadi, az Arla brit vezetője szerint a tanulmány azt mutatja, hogy ha a brit kormány nem vigyáz a brexit tárgyalásoknál, akkor alapvető élelmiszerek válhatnak luxuscikkekké a szigetországban.