Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egymillió százalékos infláció várhat Venezuelára

2018.07.25. 11:15 Módosítva: 2018-07-25 11:17:29

Az IMF maximum 13 ezer százalékra becsülte az idei évre várható hiperinfláció mértékét Venezuelában, de úgy tűnik, végül sikerülhet ezt is meghaladni, méghozzá jócskán: a Valutaalap friss előrejelzése szerint

akár az 1 millió százalékot is megütheti a pénz elértéktelenedése a dél-amerikai országban 2018 végéig

írja a Washington post. Ha bejön a jóslat, Venezuela felkerül a történelem legmagasabb inflációit produkáló országainak listájára, amelynek Magyarország az első helyezettje a pengő második világháborút követő hiperinflációja miatt. De itt találjuk az 1993-94-es Jugoszláviát és a 2008-as Zimbabwét is.

A májusban Venezuelában tapasztalt inflációs spirál minden idők 23. leggyorsabbja Steve H. Hanke, a John Hopkins Univerity alkalmazott közgazdásza szerint. A múlt héten egy kiló csirkehús 2,2 millió bolívarba került, ma már több mint 4,2 milliót kell kiadni érte, a kormánynak lassan gondot okoz a pénznyomáshoz szükséges papír beszerzése is.

Az ország padlóra került gazdaságát a magát szocialistaként meghatározó Maduro-kormányzat félresikerült közpolitikai intézkedései, az összeomlott olajipar, és a magas korrupció sújtja. Maduro több megoldással próbálkozott már, még saját kriptovalutát is bevezetett, hogy kiváltsa az elértéktelenedő bolívart, de nem járt sikerrel ezidáig. 

Az elhúzódó gazdasági válság és a csődöt mondott, a lakosság jelentős része által illegitimnek tartott kormányzat miatt a venezuelaiak tömegével hagyják el az országot. Idén 2 millióan fognak külföldre költözni a becslések szerint, ezzel 3,8 millióra kúszik a kivándorlók száma 2016 óta, amikor 31,5 millió volt a lakosságszám.