Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Baj volt a websütivel - lecsapott a Nébih

Screen Shot 2018-07-26 at 16.09.11.png
2018.07.26. 15:58
A takeacake.hu webes cukrászat üzemeltetője elismerte a hiányosságokat, az illegális tevékenységet megszüntette, de csaknem 1 millió forint bírságot kapott.

A a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) lakossági bejelentés alapján végzett próbavásárlást a házi cukrászsüteményeket is hirdető internetes oldalon, az elsősorban gyermekeknek szánt tortában a hivatal laboratóriuma határérték feletti, csak külön figyelmeztetéssel felhasználható színezéktartalmat mutatott ki.

Képesítés nélküli cukrász

Jellemző volt, hogy a weboldal cukrászai nem rendelkeztek képesítéssel, engedéllyel, a weboldal üzemeltetője többek között háziasszonyokkal állapodott meg, akik ellenőrizetlen körülmények között, a szakmai és élelmiszerbiztonsági szabályok ismerete, illetve betartása nélkül készítették a termékeket - közölte a Nébih.

Hiányzó dokumentumok

A tájékoztatás szerint a próbavásárlás során rendelt előre csomagolt tortát, bár hűtve szállították, de azon semmilyen jelölés sem szerepelt. A készítője a termékhez nem csatolta a nyomon követhetőséget igazoló számlát, a vásárló nem kapott tájékoztatást a készítő nevéről, az előállítás helyéről, hiányzott a fogyaszthatósági idő, a tárolási feltételek, a pontos összetétel, az adalékanyag-tartalom és az allergén összetevők megjelölése is.

Legalább a gyerekeknek ne!

A Nébih felhívja a vásárlók figyelmét az engedély nélkül végzett élelmiszer-előállítás és forgalmazás élelmiszerbiztonsági kockázataira. Kiváltképp a kisgyermekeknek szánt termékeknél fontos a körültekintés, a tudatos vásárlói magatartás, a termék származásának és jelölésének megismerése - írja közleményében a hatóság.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!