Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több mint 12 százalékot drágultak egy év alatt a lakások

2018.07.27. 08:24

A hivatalos adatok szerint 2018 első negyedévében éves összevetésben 12,2 százalékkal drágultak a használt lakások. Az új lakások ára is 12,4 százalékkal nőtt éves szinten. A KSH adatai alapján 2017-ben 154 ezer adásvételre került sor, ami öt százalékos növekedésnek felel meg az előző évhez képest – írja az ingatlan.com pénteki közleményében.

A lakáspiacon változatlanul a drágulás az irányadó trend, de tavaly már csak lassuló ütemben tudtak növekedni az árak: az előző évben mért hat százalékos áremelkedés, a 2016-os szint felét teszi ki. 

Budapest-falu: 400 ezres különbség négyzetméterenként

Az ingatlan.com elemzése szerint az első negyedév után is feljebb mentek az árak,

Budapesten július közepén az átlagos négyzetméterár a kínálati piacon 594 ezer forint volt.

A megyei jogú városokban közel 300 ezer forintért kínálták a lakások négyzetméterét a tulajdonosok, a városok átlagos négyzetméterára pedig 265 ezer forintra emelkedett.

A községek továbbra is nagyon olcsónak mondhatóak országszerte, az átlagos négyzetméterár náluk 111 ezer forintot tett ki. Balogh László elmondta, az a trend is tartósnak látszik, hogy a gazdaságilag, iparilag fejlett vidéki városokban lévő lakásokért nagy a verseny a vevők között. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) kormányzati tervekben szereplő módosítása, amely az 5000 főnél kisebb településeken vásárlóknak nagyobb támogatást ígér, felpörgetheti lakáspiacot a budapesti és a vidéki nagyvárosok agglomerációjában is.

A németek rákaptak a magyar lakásokra

Az ingatlan.com országos elemzése azt is megvizsgálta, hogy a külföldiek milyen szerepet töltöttek be az idén a lakáspiacon.

A legnagyobb kereslet Németországból érkezik a magyarországi lakásokra, közel 19 ezer megkeresés érkezett onnan az idei év második negyedévében.

A KSH adatai szerint a német állampolgárságú vevők tavaly 1079 lakást vettek. Az ingatlan.com-on a második legtöbb külföldi érdeklődés az Egyesült Királyságból jött: több mint 12 ezer lakás után érdeklődtek, a harmadik pedig Ausztria, a szomszédos országból több mint 10 ezer lakáshirdetés feladójánál érdeklődtek. A portálon érdeklődő külföldiek kereslete összecseng a KSH hivatalos adataival. de érdekes különbségek is vannak. A Kínából érkező érdeklődések például a külföldi országok listájának középmezőnyében helyezkedik el, a hivatalos adatok szerint pedig kínai állampolgárságú vevők vásárolják a második legtöbb lakást a külföldiek közül.

Az ingatlan.com szakértője szerint ennek az az oka, hogy az eladóknak már komolyan kell számolniuk azokkal a külföldi vevőkkel, akik lehet, hogy már évek óta Magyarországon tartózkodnak. A hivatalos adatok szerint átlagosan majdnem minden huszadik lakást külföldi vevő vesz meg, mert a külföldiek aránya a lakásvásárlók körében 4,8 százalékos.