Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kajszibarackhiány lesz Magyarországon

2018.07.31. 14:05

Magyarországon évente általában úgy 30 ezer tonna kajszibarack nő, de az idén jó, ha ennek a harmadát eléri a termés - erről beszélt az M1-en Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke kedden. A tavaszi fagyok miatti rügykárosodás miatt ugyanis az idei termés nagy része megsérült. 

A kár főként a Somogy és Zala megyében, illetve a Duna-Tisza közében lévő ültetvényeket sújtja, míg az észak-magyarországi térséget, ahol a gönci sárgabarack is terem, kevésbé. A termésmennyiség visszaesése miatt erős a kereslet a piacon, ezért a vásárlóknak a fogyasztói árak emelkedésével kell számolniuk Mártonffy szerint.  

A kajszihiány nem csak Magyarországot sújtja, ez a fajta rügykárosodás Magyarország mellett Görögországban, Franciaországban és Olaszországban is előfordult. Spanyolországban viszont nem károsodott a termés, sőt, az ottani termés körülbelül 20-25 százalékkal nagyobb a tavalyinál.