Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Drágább cigivel és sótlanabb kenyérrel küzdhet az egészségünkért a kormány

2018.07.31. 08:58

Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszter még beiktatása előtt azt ígérte, hogy egy új népegészségügyi programmal javítja majd az ország elég gyatra egészségügyi mutatóit, ezt a programot pedig a legfontosabb országos egészségügyi intézmények vezetőinek javaslataira alapozza majd. Ezeket a javaslatokat szerezte most meg a Népszava, így bepillantást nyerhetünk abba, hogy miről hogyan gondolkodik majd a kormány. 

A lap összefoglalója szerint az öt beérkezett javaslatcsomag leginkább arról szól, hogy elsorolják, melyek most az ellátórendszer problémái, panaszkodnak a megelőzés hiányáról, és a saját pozíciójukat próbálják erősíteni az ellátórendszerben. Ez utóbbira persze már akkor is lehetett számítani, amikor a miniszter nem független szakértőket kért fel a javaslatok összeírására, hanem olyan vezetőket, akik elég érdekeltek abban, hogy a saját intézményeik felé tereljék az állami pénzeket. Azért van pár konkrét javaslat is:

  • A keringési betegségek megelőzéséről szóló program szerzői emelnék a dohányáruk adóját és csökkentenék a kenyér sótartalmát, emellett pedig igyekeznének népszerűsíteni a sportolást.
  • A mozgásszervi program járásonként tanuszodákat építtetne és nyári sporttáborokat szervezne központi forrásból, a tao-pénzeket pedig a csapatsportok helyett a tömegsportok támogatására, futópályák, edzőtermek, uszodák fejlesztésére irányítaná.
  • A gyermekegészségügyi program pedig települési családtervezési programokat, kamaszambulanciákat alakítana ki, fejlesztené a kéz- és fogmosási lehetőségeket az iskolákban, és komplex programokat dolgozna ki az elhízás ellen. 

A népegészségügyi programok jellemzője, hogy mindegyik úgy alakítaná át az adott terület ellátását, hogy egy intézmény (vélhetőleg a program szerzőinek intézménye) legyen az ellátás csúcsán. Ez a keringési programnál a városmajori szívklinika, a mozgásszervinél az Országos Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, a gyermekegészségügynél pedig, ahogy erről már Kásler miniszter is beszélt korábban, a Heim Pál kórház lenne.